HDZ: Hasanbegović doprinosi zabrani mise na Blajburgu

Nakon što je hrvatski poslanik Zlatko Hasenbegović izjavio da premijer Andrej Plenković stoji iza zabrane održavanja mise ustašama ubijenim na Blajburškom polju, oglasila se Plenkovićeva Hrvatska demokratska stranka. HDZ poručuje da "Hasenbegović i njemu slični doprinose zabrani služenja mise na Blajburgu".

U saopštenju HDZ-a navodi se da ta stranka u potpunosti podržava pismo hrvatskih biskupa koji su izrazili duboko neslaganje sa odlukom Katoličke crkve u austrijskoj pokrajini Koruškoj da zabrani da se održi misa ubijenim krajem Drugog svetskog rata, prenosi Hina.

Hasenbegović, saborski poslanik Nezavisnih za Hrvatsku, prethodno je za Novu TV rekao da "ono što nije uspelo jugoslovenskim komunistima Stjepanu Mesiću, Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću, likvidatoru saborskog pokroviteljstva nad blajburškom komemoracijom, čini se da će uspeti njihovom autentičnom duhovnom i političkom baštiniku, gospodinu Andreju Plenkoviću".

Reagujući na tu izjavu, iz HDZ-a kažu da se u nedostatku bilo kakvog programa za dobrobit hrvatskih građana, Hasanbegović, neretko u želji za malo medijske pažnje, isticao lažima.

"Ali, jučerašnjim podmetanjem na Novoj TV da iza zabrane održavanja mise na komemoraciji u Blajburgu tobože stoji predsednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske, Hasanbegović je u prizemnosti i besramnom politikantstvu nadmašio samog sebe", ocenio je HDZ. 

Uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve, te velike tragedije hrvatskog naroda, znači nepoštovanje žrtve i gubitak osećanja za patnju nedužnih, dodaje se u saopštenju.

"Odmah smo i najavili da ćemo putem svojih predstavnika u Hrvatskom saboru, kao pokrovitelju komemoracije, sesti s organizatorima obeležavanja Blajburške tragedije - Počasnim blajburškim vodom i HBK-om - kako bismo pokušali zajednički naći rešenje", ističe HDZ.

Umesto da kao saborski poslanik "bar malo energije uloži" u traženje rešenja za "ozbiljnu situaciju", Hasanbegović odluku Katoličke crkve u Koruškoj "pokušava da zloupotrebi za sticanje sitnih dnevnopolitičkih bodova", navodi HDZ.

HDZ ocenjuje i da je "najgore od svega to što su upravo Hasanbegović i njemu slični svojim ideološkim sektaštvom, ekstremizmom i produbljivanjem podela u društvu doprineli tome da se hrvatskim biskupima onemogući služenje mise na Blajburgu, a hrvatskim ljudima da primereno komemoriraju svoje žrtve".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 01. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару