Читај ми!

"Abramsi" u Ukrajini nada za Kijev, izazov za Moskvu – koje su mogućnosti američkog tenka

Dolazak američkog tenka "abrams" u Ukrajinu, uliva mnogo nade zvaničnom Kijevu u ratu sa Rusijom. Iako se radi o samo 31 tenku, taktičko-tehničke karakteristike "abramsa" i dosadašnja iskustva govore da je američki tenk moćna borbena mašina.

Pre više od četiri decenije američki vojni planeri i inženjeri osmislili su i napravili tenk "abrams". Suština postojanja tenka "abrams" je da na evropskim ravnicama porazi sovjetske tenkove, pre svega T-72.

I "abrams" i T-72 se koriste i danas, kao modernizovane platforme. "Abrams" u više modifikacija sa istim imenom, dok Rusi imaju T-90 koji je suštinski modernizovani i unapređeni T-72. "Abrams" će po prvi put u istoriji na jesen ove godine imati priliku da sa ukrajinskim posadama, pokaže ko je jači i bolji.

Kakve su to taktičko-tehničke karakteristike tenka "abrams", odnosno najverovatnije verzije koju dobija Ukrajina.

Prema najavama američkih zvaničnika i pisanju medija, Ukrajina dobija "abrams" M1A1 iz skladišta. Tenkovi će biti pregledani, popravljeni ako treba i dobiće veliki broj dodataka koje ima jača verzija M1A2.

U osnovi, "abrams" M1A1 teži 63 tone, dok A2 sa dodacima ima 70 tona. To i nije veliki problem za motor od 1500 konjskih snaga. Odnos snage i težine je sličan kao i kod ruskih tenkova.

Pritisak tenka na tlo u kilogramima na centimetar kvadratni i kod "abramsa" i kod Ruskih tenkova je slična, s tim da "abrams" od 70 tona ipak ima veći pritisak za 10 odsto i veću mogućnost da se zaglavi u blatu. Sa punim rezervoarom "abrams" ima autonomiju kretanja od 200 kilometara na terenu ili 450 na čvrstoj podlozi.

Međutim, bar na papiru, "abrams" ima nekoliko ključnih prednosti u odnosu na ruske tenkove koje u borbi mogu biti presudne.

Čak i u najgoroj, odnosno najstarijoj mogućoj varijanti, komandir i nišandžija u "abramsu" imaju veliki broj digitalnih i optičko-elektronskih uređaja koji rade u svim vremenskim uslovima, danju i noću.

Tenkovi koji dolaze u Ukrajinu biće praktično novi, jer nisu korišćeni u borbenim dejstvima. Amerikanci će do poslednjeg šrafa i žice proveriti da li sve radi. Jer i jedan uništen ili još gore pokvaren pa zarobljen tenk bio bi veliki vojnostrateški i tehnički šamar Zapadu.

Snažne granate i dobar nišan

Zašto su svi ti uređaju važni? Dobro obučena posada, sa savremenim uređajima brže donosi odluku na bojnom polju, lakše nišani cilj i lakše se kreće. Prvi vide, prvi udare i prvi pobegnu na bezbedno. Što se u rusko-ukrajinskom ratu pokazalo kao ključna prednost.

"Abrams" može da udari iz topa kalibra 120 milimetara M256, koji potiče iz nemačke firme "Rajnmetal", ali se pravi u Americi.

Potkalibarni odnosno probojni projektili imaju početnu brzinu od 1.600 do 1.700 kilometara na čas. Probojna moć je velika čak i na daljinama od tri kilometra, što je maksimalni efektivni domet za većinu tenkova na svetu. Zanimljivo je da probojne granate tek na daljini od dva i po do tri kilometra gube 10 odsto svoje snage.

Amerikanci su naznačili da u Ukrajinu neće poslati tenkovske granate sa osiromašenim uranijumom, što u prevodu znači da neće poslati najprobojnije projektile. Probojnost projektila sa osiromašenim uranijumom je u proseku 10 do 20 odsto veća od standardnih.

I pored toga, granate ispaljene iz "abramsa" u bliskoj tenkovskoj borbi mogu da unište većinu ruskih tenkova. Na daljinama od 2 ili 3 kilometra, granate iz američkog tenka mogu ozbiljno da oštete većinu ruskih tenkova. Čak i da unište T-55, T-62 i starije modele T-72 koji se koriste u ruskim snagama.

Međutim, udarac granate težine 20 kilograma brzinom od 1500 ili 1600 metara u sekundi toliko je jak da onesposobljava elektroniku na neko vreme i što je još važnije ljude – zbog detonacija. Taj efekat je još veći ukoliko se ne gađa probojnom, već visoko eksplozivnom granatom.

Ruske granate nešto slabije

Najveća nepoznanica, za svetsku javnost i Rusiju je kakve će dodatke Amerikanci postaviti na "abrams" za Ukrajinu. Ovaj tenk je poznat kao modularna platforma gde se i na modele stare oko 30 godina može ugraditi elektronsko-optička oprema poslednje generacije.

Takođe važna, lako ugradiva, stavka je dodatni oklop za urbanu borbu. Što tenk čini neprobojnim za sve poznate lake prenosne sisteme za protivoklopnu borbu, posebno najpoznatiji RPG-7.

Oklop "abramsa" je posebna priča. Iako se tačne karakteristike drže u tajnosti već decenijama, činjenica je da za četiri decenije ratovanja nema uništenih "abramsa" u borbama sa drugim tenkovima.

Dobro uvežbana posade američke vojske tokom rata u Zalivu lako su pobeđivale tehnološki i tehnički inferiorne iračke tenkove. Slično je situacija i poslednjih godina u Jemenu. Saudijska Arabija izgubila je najmanje 20 tenkova "abrams" u borbi protiv pobunjenika Hutija, međutim nema potvrde da su oštećenja rezultat pogotka tenkovskim granatama.

Tako govore i obaveštajne procene ruske vojske iz devedesetih godina, jer će Ukrajinci dobiti tenkove iz tog perioda. Na daljini od dva kilometra čak i najnovije ruske probojne granate ne mogu da probiju oklop "abramsa" sa prednje strane. Bočni oklop nikada nije bio predmet rasprave jer se tenkovi bore "licem u lice".

"Kamov" i "kornet" u zasedi

Najveću opasnost za Abramse na ukrajinskom frontu činiće ruski protivoklopni helikopteri Ka-52 ili Mi-28 N naoružani raketama "vikr".

Ukoliko dođe u domet raketa "vikr", "abrams" ima samo teoretske šanse da ostane čitav, jer ova raketa probija i najjaču verziju oklopa američkog tenka.

Kamov Ka-52 lansira rakete dok lebdi. I ovaj helikopter bukvalno lebdi na nekoliko metara visine iza drveća, u zasedi, a podigne se i gađa kada ukrajinski tenk ili oklopno vozilo bude u blizini.

Prednost "abramsa" je što iza sebe ima kompletnu zapadnu obaveštajnu infrastrukturu i Ukrajinci mogu da saznaju u većinu slučajeva gde "kamov" čeka u zasedi.

Druga opasnost za "abramse" je protivoklopni sistem "kornet". Rakete iz ovog ruskog prenosnog sistema takođe probijaju sve verzije oklopa "abramsa". Čak i na daljinama od osam kilometara. I relativno je teško uočiti "kornet" jer njime upravljaju dva ili tri vojnika.

Dolazak "abramsa" na front biće veliki moralni plus za Oružane snage Ukrajine iako se radi o malo broju, odnosno 31 tenku. Takođe, sposobnost ukrajinskih generala da prepoznaju pravi trenutak i mesto za korišćenje "abramsa", može ozbiljno da poremeti stanje na frontu na štetu Rusa.

Za Ruse je ovo novi izazov da pogode, unište ili zarobe "abramse" i sve to snime i objave u psihološko-propagandom ratu protiv Ukrajine i Zapada.

среда, 07. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару