Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Kijev priznao da stoji iza napada dronovima na Sevastopolj; Lavrov: Sporazum o izvozu žitarica u ćorsokaku

Rat u Ukrajini – 425. dan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da su ruske snage granatirale grad Kupjansk na istoku zemlju. S druge strana, ruska državna agencija RIA Novosti javlja da su ruske snage počele su da koriste tenkove "armata" za gađanje ukrajinskih položaja. Evropska komisija obezbedila je isplatu još jedne tranše makrofinansijske pomoći Kijevu – u iznosu od 1,5 milijardi evra.

Na istoku Ukrajine najteže je i dalje u pravcu Bahmuta i Avdejevke. Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost, rekao da su snage privatne paravojne grupacije "Vagner" postigle "određeni napredak".

Sada su se približili teškom području – bloku visokih zgrada, gde je neprijatelj organizovao odbranu, dodao je Pušilin.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov kaže da su ruske trupe prešle na odbrambene položaje u svim oblastima osim u Bahmutu.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je da su tri ukrajinske bespilotne letelice napale rusku crnomorsku flotu u Sevastopolju, na Krimu. Kako se navodi, sva tri drona su uništena i nije bilo žrtava.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku – diplomatski okršaj predstavnika Moskve i zapadnih zemalja.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti UN, poručio je da je svet u većoj opasnosti nego u vreme Hladnog rata.

Ambasadori SAD i zemalja članica Evropske unije osudili su rusku invaziju na Ukrajinu, ocenjujući rusko predsedavanje kao "cinično".

I prvi čovek svetske organizacije Antonio Guteres pridružio se osudama, ali je pozvao na nastavak sprovođenja Sporazuma o izvozu ukrajinskog i ruskog žita i mineralnog đubriva.

Uz podsećanje na bombardovanje nekadašnje SR Jugoslavije, Iraka, Libije, Sergej Lavrov je uzvratio da je Rusija jasno objasnila svoje zadatke, pre svega da, kako je rekao, eliminiše pretnje koje je NATO godinama stvarao na ruskim granicama i da zaštiti ljude kojima su uskraćena prava.

Premijerka Estonije Kaja Kalas podržala je tokom posete Kijevu želju Ukrajine za prijem u NATO "čim se za to steknu uslovi".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je u intervjuu za Al Arabiju da je situacija teška, ali da se Ukrajinci bore i da je zemlja jača nego što je bila pre godinu dana.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару