Policija u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapsila i pretukla Miloša Subotića

Noćas je u policijskoj stanici u severnom delu Kosovske Mitrovice Srbina Miloša Subotića brutalno pretukla takozvana kosovska policija, saopštila je Srpska demokratija koja je i objavila snimak hapšenja i povrede koje je Subotić zadobio.

Pretučeni Srbin izjavio je  da ne zna zbog čega je priveden i da se nije opirao hapšenju.

Nakon nekoliko sati pušten je iz policijske stanice, odakle je otišao u bolnicu, gde su mu ustanovljene povrede.

Srpska demokratija očekuje od međunarodnih organizacija i ambasada da preduzmu konkretne mere da se ukine represija nad Srbima i ostalim nealbancima.

Osuda kancelarije za KiM i Srpske liste

Prekomerna upotreba sile i policijska tortura odavno su svakodnevica na severu Kosova i Metohije, a sinoćno prebijanje Srbina iz Kosovske Mitrovice Miloša Subotića u policijskoj stanici iznova potvrđuje da Priština protiv pripadnika srpskog naroda sada već rutinski primenjuje gestapovske metode zastrašivanja i nasilja, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Srpska lista saopštila je da je brutalno prebijanje Miloša Subotića od strane prištinskih specijalaca odraz srbofobije čiji su promoteri premijer i ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i Dželjalj Svečlja.

U saopštenje Srpska lista ističe da očekuje da se najhitnije oglase međunarodni predstavnici, a pre svih Euleks, čiji predstavnici monitorišu rad tzv. kosovske policije i da daju odgovor na pitanje ko je i zašto pretukao Subotića.

Srpska lista od Euleksa očekuje i odgovor na pitanje kada će javno predstaviti izveštaj o svim slučajevima prekomerne upotrebe sile od strane tzv. kosovske policije i zahtevati kažnjavanje odgovornih.

"Njihova tišina se u Prištini doživljava kao odobravanje, zato nije ni čudo što u periodu kada Srbe maltretiraju Euleks ćuti, a njihovi pripadnici dobijaju pohvale čelnika kosovske policije što je u najmanju ruku paradoksalno", ističe se u saopštenju Srpske liste.

Civilno društvo prekida saradnju sa Euleksom

Bespravno privođenje i naknadno prebijanje Miloša Subotića oštro je osudilo Civilno društvo sa severa Kosova i Metohije i navelo da prekida saradnju sa Euleksom dok se ne izjasne o incidentu.

Iz Civilnog društva navode da je njegovo hapšenje i prebijanje još jedan je u nizu nelegalnih postupaka pripadnika Regiona Sever i da podvlači stepen neprofesionalizma i ostrašćenosti navodnih predstavnika organa reda prema građanima.

"Kontinuirano ćutanje lokalnih policijskih savetnika Euleksa i čitave misije o obrascu bespravnih poteza policije dalje je neprihvatljivo i stoga zahtevamo od ove misije da odmah prekine sa praksom, da ne objavljuje javno svoje nalaze o radu policije i od sada se izjašnjava o svim spornim slučajevima ili, u suprotnom, potpuno obustavi navodni monitoring rada policije koji tvrdi da sprovodi", navodi se u saopštenju.

Organizacije potpisnice ovog saopštenja, oglašavaće se svakog dana dok Euleks ne iznese svoju ocenu o postupanju policije u slučaju Miloša Subotića.

Članovi su pozvali Ombudsmana da pokrene istragu po službenoj dužnosti o stanju osnovnih građanskih sloboda u opštinama na Severu Kosova.

Zajedničko saopštenje potpisale su nevladine organizacije Aktiv, Centar za afirmativne društvene akcije (CASA), Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER i Nova društvena inicijativa – NSI.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи