Читај ми!

Jovanović: Turska je zemlja značajnog političkog uticaja i velikog ekonomskog potencijala

Saradnja Srbije i Turske važna je za obe zemlje. Srbija je Turskoj važna zbog ulaska u Evropu, a Turska je zemlja od uticaja i veoma je važno da imamo dobre odnose sa tom državom, rekao je za RTS nekadašnji ambasador u Turskoj i šef diplomatije Vladislav Jovanović.

Turska je i ekonomska zemlja u ekspanziji, do sada je kod nas bila prisutna uglavnom u tekstilnoj industriji, ali vrlo brzo biće u situaciji da dodatno ulaže, kaže Vladislav Jovanović.

Nekadašnji ambasador u Turskoj kaže da je ta zemlja svoj uticaj već proširila u Africi, i na Bliskom istoku, a pokušava da uđe i u BRIKS iako je članica NATO-a.

"Turska pored stolice na Zapadu želi i stolicu na Istoku, i to je deo njene tradicije", rekao je Jovanović.

Turska je trenutno u ekonomskim problemima, pre svega zbog razornog zemljotresa ali će to vrlo brzo savladati, smatra Vladislav Jovanović.

"Turska se može otvoriti i za ambicioznija ulaganja u našu zemlju, a i mi želimo da se pojavima kao investiciona zemlja i u regionu ali i u Africi", kaže Jovanović.

Naglašava da Turska ima uticaj na Balkanu i na Bliskom istoku, ali i u Rusiji i da je vrlo važno da imamo dobre kontakte sa takvom zemljom.

Uloga Turske u bezbednosnoj komponenti

Kada je reč o vojnoj saradnji, iako mi Turskoj zameramo što je priznala Kosovo i počela da isporučuje oružje tzv. oružanim snagama to ne treba da bude ograničavajući faktor za saradnju, jer bi razvijanjem saradnje i na tom planu devalvirali te poteze prema Prištini.

"Na čelu Kfora trenutno je turski general, a ne treba zaboraviti da je Kfor ispostava NATO-a na Balkanu", podsetio je Vladislav Jovanović.

I pored istorijskih veza Turske sa Albancima bivši šef diplomatije smatra da će i Turska kao i SAD shvatiti da joj je značajnija saradnja sa Srbijom.

"Blagoslov Srbije nikada neće stići kada je reč o nezavisnosti Kosova, i SAD će to vremenom početi da shvata. Bolje je zadržati veće nego institirati na manjem", istakao je Jovanović.

Podseća i na pitanje Kurda za koje kaže da Srbija ništa nije učinila da Turskoj oteža na tom pitanju.

"Turska ima mnogo veću teritoriju koja ima separatističke ambicije nego što je to Kosovo, i verujem da će se oni vremenom distancirati od Kosova", rekao je za RTS Vladislav Jovanović.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи