Читај ми!

Vučić sa Guterešom u Njujorku o geopolitičkim izazovima, KiM i saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u Njujorku. Vučić je razgovarao i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Predsednik Srbije je dodelio u Njujorku Orden srpske zastave prvog stepena ambasadorki Žužani Horvat, stalnoj predstavnici Mađarske pri UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterešom sa kojim je razgovarao o glavnim temama 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacije (UN), globalnim ciljevima održivog razvoja i potrebi za intenziviranjem međunarodne saradnje i uloge UN u rešavanju narastajućih izazova poput ratnih sukoba, humanitarne krize, energetske tranzicije, klimatskih promena i borbe protiv siromaštva i nejednakosti.

Vučić je na Instagramu naveo da je sagovornika detaljno upoznao i sa situacijom na AP Kosovo i Metohija, kao i da je posebna tema bila budućnost koju sada "gradimo za nove generacije, za mlade ljude koji od svih nas s pravom očekuju najveću moguću odgovornost i posvećenost rešavanju narastajućih izazova".

"Razmenili smo mišljenja o zajedničkoj zabrinutosti zbog eskalacije ratnih sukoba i njihovih trajnih posledica u svim sferama globalnog poretka i izrazio punu podršku nastojanjima generalnog sekretara UN da se što pre uspostavi održiv i trajan mir među svim sukobljenim stranama", naveo je Vučić.

Predsednik Vučić je dodao je da je tokom razgovora istakao spremnost Srbije da u svim naporima usmerenim ka tom cilju učestvuje uz pun doprinos, kao što je činila i do sada.

Predsednik Vučić sastao se i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom u sedištu Ujedinjenih nacija.

Vučić je na Instagramu naveo da je grčkom premijeru preneo zabrinutost zbog svakodnevnog terora sa kojim se suočavaju Srbi na AP Kosovo i Metohija i zahvalio mu na dosadašnjoj principijelnoj podršci Grčke teritorijalnom integritetu Srbije, tražeći dodatnu potporu našim naporima u cilju zaštite srpskog stanovništva.

"Bilateralna saradnja Srbije i Grčke je na zavidnom nivou, baš kao i bratski odnosi naša dva naroda. Nastavljamo zajednički rad na jačanju i širenju ekonomskih veza, kao i na energetskom i infrastrukturnom povezivanju", zaključio je Vučić.

Vučić i Netanjahu o situaciji na KiM i u Izraelu

Predsednik Srbije razgovarao je i sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je na sastanku sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, na marginama zasedanja 79. Generalne skupštine UN, razgovarao o situaciji u AP Kosovu i Metohiji i u Izraelu, kao i o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima.

Vučić  je u objavi na Instagramu naveo i da je sa Netanjahuom razmotrio dalji razvoj bilateralnih odnosa.

Orden srpske zastave prvog reda stalnoj predstavnici Mađarske pri UN

Predsednik Vučić dodelio je u Njujorku Orden srpske zastave prvog stepena ambasadorki Žužani Horvat, stalnoj predstavnici Mađarske pri UN.

Ukazom predsednika Vučića, stalna predstavnica Mađarske pri UN, odlikovana je za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Mađarske.

Do sada je u Njujorku dodeljen Orden srpske zastave prvog stepena stalnom predstavniku Ruske Federacije pri UN Vasiliju Nebenzji, kao i dvema zamenicama stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN.

Predsednik Vučić će kasnije prisustvovati i prijemu "Serbia Beyond Future" u organizaciji Stalne misije Republike Srbije pri UN, koji će se održati u sedištu Ujedinjenih nacija.

Osim Vučića, na prijemu će govoriti Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи