Читај ми!

Vučić: Zapadni svet želi mir, to je dobra vest

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je u Njujorku razgovarao sa više od 25 šefova država ili premijera i 20 ministara spoljnih poslova. Najavio je da će danas razgovarati sa Benjaminom Netanjahuom. Nadam se da će Amerikanci iskoristiti svoj uticaj da zaustave sukob na Bliskom istoku i da će SAD i Rusija zaustaviti rat u Ukrajini, to bi najviše odgovaralo Evropi, istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao u intervjuu za TV Pink da je održano više sastanaka u Njujorku iza zatvorenih vrata i dodao je da zapadni svet želi mir, kao i da je to dobra vest.

Napomenuo je da Srbija ima dobre odnose i sa Izraelom i sa Iranom.

"Mislim da svet ide ka savršenoj oluji, sve se zahuktava. Nadam se da će Amerikanci iskoristiti svoj uticaj da zaustave sukob na Bliskom istoku i da će SAD i Rusija da zaustave rat u Ukrajini. To bi najviše odgovaralo Evropi, jer ona ima najnižu stopu rasta", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Amerika sama ima vojnih efekata, gotovo koliko i ostatak sveta.

"Neka je i to preterano, jasno je da Amerika nije toliko patila koliko Evropa, imaju i veću stopu rasta. Kina raste brže od drugih, zaboravljaju da kažu da je njihov rast veći od SAD i Evrope. Evropa je nekada bila druga sila, sada je na 18 odsto BDP-a. Evropa će da pada, šta god bilo. Kina će da raste, dok se SAD drži", naveo je predsednik. 

Sad imate veliku borbu SAD i Kine u veštačkoj inteligenciji, rekao je Vučić i dodao da je to sad ključna bitka.

"Za velike je ključno pitanje ko će biti pobednik u eri veštačke inteligencije. Smatraju da Amerika ima pet godina prednost, dok drugi smatraju da Kina ima tigrovo oko. Vodi se bitka ko će imati ključnu prednost u narednih 100 godina", kaže Vučić.

O izborima u SAD

Govoreći o američkim izborima, rekao je da ako pobedi Kamala Haris da će da ima čak snažniji pristup od Trampa prema Kini i da će se razlikovati njena politika od Bajdenove.

"Celom Zapadu je interes mir na Bliskom istoku, a rat u Ukrajini kome je u interesu ne znam, Evropi to sigurno nije. Obe strane i ruska i ukrajinska su iscrpljene, urkajinska strana je u nešto težoj poziciji“, rekao je predsednik.

Osvrnuo se na govor na sednici Generalne skupštine UN. Kaže da su mu prilazili ljudi da kažu da nikad nisu čuli govor kakav je on održao i da su saglasni da je to srž problema.

"Kad sam razgovarao sa Kličkom, prišli su Rusi, pa su isto to govorili. Retkost je da neko sme da kaže ono što smo mi rekli, ja sam govorio ne ono što mislim i osećam, iznosio sam činjenice, ali sam govorio iz duše srpskog naroda. Nisam govorio ni o kome loše, nisam koristio priliku da izigravam nekoga i izmišljotinama poput Denisa Bećirovića, govorio sam ono što mislim da je uzrok problema“, rekao je Vučić.

Odgovor Bećiroviću u skladu sa procedurama UN

Govoreći o obraćanju Bećirovića, Vučić kaže da je Srbija uputila odgovor u skladu sa procedurama UN.

"Opasna igra i notorna laž lažova iz Sarajeva. To nije prvi put, njima se čini da im je ovo poslednja prilika da okrenu svet protiv Srbije. Nadali su se brutalnom napadu prema Srbiji, govorili da smo Putinov satelit, potrčko. Oni polaze od sebe, znaju da su samo patuljak", naveo je.

Kaže da su prosledili pismeno svima kako sklanjamo Titov grob, jer znaju da naši prijatelji u Africi i Aziji ne žele to da čuju, a onda su se šokirali kad je rekao nešto drugo.

"Našli su se u nebranom grožđu, pa su potpuno izgubili živce. Kada im je to propalo, nastupila je nervoza. Od velikih igrača, niko im ne veruje. Ne veruju im ni Bošnjaci u Sarajevu, znaju da lažu", rekao je predsednik Srbije.

Finski eksperiment

Kada je reč o radnoj nedelji, kaže da kada je odbio da nedelja bude neradni dan, došli su iz Dveri i rekli da je to uslov za saradnju, na šta je on prekinuo razgovore.

Naveo je primer eksperimenta u Finskoj gde su smanjili radnu nedelju sa pet na četiri dana. Eksperiment je pokazao da se dogodilo da učinak bude veći, ali to raje tri meseca, a posle toga, učinak opada jer nemate novu motivaciju i onda tražite još kraće radno vreme.

O energetici

Istakao je da moramo da radimo na energetici mnogo više.

"Nismo u stanju da to promenimo decenijama. Napravili smo novi blok traljavo, ali smo ga napravili i spasiće nas ove zime, sada kažu da će biti najhladnija. Kada dođe AI, trošićemo 200 do 300 posto više električne enegrije nego danas. Niko neće imati u okruženju struje, ako ne budemo radili na novim kapacitetima“, ocenio je predsednik Vučić.

Na pitanje da li će prisustvovati sednici Skupštine Srbije na kojoj će se razmatrati o kopanju litijuma, kaže da su mu rekli da ne sme da dođe na sednicu Skupštine o litijumu, jer je to, kako su mu rekli, kršenje Ustava.

"Spreman sam uvek da dođem, plašim se da me neće skoro pozvati", kaže Vučić.

O promociji Ekspa

Najavio je da će večeras imati važne susrete, između ostalih i sa najznačajnijim američkim predstavnicima.

"Pre toga sam sa Bibijem, Guteresom, Micotakisom, imamo još dvoje njih, biće poslovnih razgovora sa kompanijama koje posluju u Srbiji. Očekujem da bude veliki broj ministara spoljnih poslova, ambasadora i da izvršimo promociju naše Srbije", kaže Vučić.

Napomenuo je da po dolasku u Srbiju ide u Češku na proslavu 90. rođendana Miloša Zemana.

"Našem prijatelju Zemanu je 90. rođendan, pozvao je svoje prijatelje iz srednje Evrope da mu budu gosti, videću Fica, Orbana, i da čujemo pametnog čoveka Zemana kako on sagledava stvari. Onda jedan dan u Beogradu, pa onda idemo u Ženevu, a onda očekujem jednu veliku posetu oko 5. oktobra, ako se to ostvari. Očekujem i Erdogana i mnoge druge posle, nećemo da stanemo", poručio je predsednik Vučić iz Njujorka.

Predsednik Vučić boravi u Njujorku gde je učestvovao na sednici Generalne skupštine UN.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи