Читај ми!

Vučić: Stvari se ubrzavaju – niko ne priča o kompromisu, svi pričaju o pobedi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku, u obraćanju novinarima, da se stvari u svetu ubrzavaju i da niko ne priča o kompromisu, već svi pričaju o pobedi. Mir nam je nasušna potreba, naglasio je predsednik.

Predsednik Vučić boravi u Njujorku povodom 79. sednice Generalne skupštine UN.

Vučić je, u obraćanju novinarima, komentarišući situaciju u svetu i uticaj na Srbiju, rekao da se stvari ubrzavaju i da niko ne priča o kompromisu, već svi pričaju o pobedi.

"Mir nam je nasušna potreba", naglasio je predsednik.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, naveo je Vučić, najavio je da se ide u potpuni sukob na Bliskom istoku.

"Nadam se da će Amerikanci uspeti to da kontrolišu", dodao je Vučić.

To je užasno loše za sve, sve će da ide u recesiju, istakao je predsednik i naglasio da nam je mir nasušna potreba.

Ocenio je da ni u Ukrajini ne ide u dobrom smeru.

"Ludilo nikako da se zaustavi", rekao je Vučić, ali je primetio da je sve više lidera u svetu koji imaju smelost i žele da se iskaže i drugačije mišljenje.

Reč mir nikada nije bila potrebnija, ocenio je predsednik, ukazujući, međutim, da svi pored te reči dodaju "ali".

"Niko ne priča o kompromisu, svi pričaju o pobedi", naveo je Vučić.

"Nemačka ne preti Albancima, već Albanci prete svima"

Vučić je najavio da će se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom sresti i večeras i još nekoliko puta. Upitan da li to što Nemačka preti Prištini da će je izbaciti iz Cefte znači da je došlo do promene politike Berlina, kaže da Nemačka ne preti Albancima, da im ne preti niko, već Albanci prete svima time što ne žele slobodan protok roba, usluga, kapitala i ljudi.

Na pitanje vezano za proteste Albanaca u Preševu koji smatraju da im Srbija krši prava, Vučić je, imajući u vidu koja prava nemaju Srbi na KiM, naglasio da je Srbija svejedno spremna da se ponaša odgovorno i da im pomogne u izradnji škola i svega drugog.

"Oni se sad žale jer nisu Kurtijeve snage uspele da formiraju samostalno vlast, pre svega u Bujanovcu i to je njegov ključni problem, to je ubičajeno, tako demokratija funkcioniše, mi sa tim nemamo nikakav problem, niko ih nije ni tukao, ni maltretirao, niti bilo šta, Srbija je demokratska zemlja, nastavićemo tako da se ponašamo", rekao je Vučić.

"Govoriću sutra u Generalnoj skupštini kao 12 ili 13 govornik"

Predsednik je najavio da će sutra govoriti na sednici Generalne skupštine UN među prvih 12 ili 13 govornika, kada je i najveća pažnja slušalaca.

"Mi imamo dobar slot. Prvo govori Lula (da Silva), predsednik Brazila, zatim po pravilu ovde drugi govori predsednik Amerike. Erdogan je, mislim, treći i to je nekako dogovoreno. Sad mi smo u prvih 12-13, što znači dva sata posle njih, kada je i najveća pažnja", rekao je Vučić.

"Krenuli smo u uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Tuvaluom, Kiribatijem, Gvajanom"

Vučić je naveo da je Srbija počela sa uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa tri nove države, Tuvaluom, Kiribatijem i Gvajanom.

Naveo je da Srbija gotovo nikakve odnose nije imala sa Gvajanom, zbog naših prijateljskih odnosa sa Venecuelom.

Razgovori sa zvaničnicima u Njujorku

Predsednik je naveo da je sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom razgovarao o dobroj saradnji, kao i da je on bio posebno zainteresovan za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da je sa kiparskim kolegom razgovarao o evropskom putu, saradnji - od vojno tehničke do svih drugih i da očekuje da koristimo zajedno prostorije naših ambasada da bi obe zemlje "pokrile" što više država.

"Sa Filipom Morisom sam imao ekonomske teme, uložiće 100 miliona evra u Srbiju, to je ogromna stvar za nas. Ulažu u Nišu, a nastaviće sa ulaganjima i unapređivaćemo saradnju. Proizvodiće bezdimne cigarete, to je nešto novo", rekao je Vučić.

Dodao je i da je sa kenijskim predstavnikom takođe razgovarao i da očekuje i njegovu posetu, koja će sigurno doprineti boljoj saradnji.

"Razgovarao sam i sa (turskim predsednikom Tajipom) Erdoganom. Bio je sadržajan razgovor, nismo saglasni oko KiM. Očekujemo važnu posetu narednih meseci, imamo mnogo zajedničkih interesa i trebalo bi sve probleme u dobrom duhu da rešavamo", rekao je Vučić.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи