Читај ми!

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – izazovi opasni kao i u prošlosti, borba za vekovne ideale

Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održana je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Premijer Miloš Vučević poručio je da izazovi sa kojima se suočavamo nisu ništa manje opasni od onih sa kojima su se suočavali naši preci. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da se Srbija i srpski narod vraćaju sebi. Od jedinstva, ali jedinstva isključivo u dobru, zavise sva sreća i svi uspesi Srba, i lični i zajednički, rekao je patrijarh Porfirije.

Srbija i Republika Srpska obeležile su zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji je ustanovljen na godišnjicu proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine.

Svečana akademija održana je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Prisustvovali su premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član predsedništva BiH Željka Cvijanović, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije, kao i drugi predstavnici državnog i političkog vrha.

Organizatori svečanosti su bili odbori za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlada Republike Srbije i Republike Srpske.

Povodom obeležavanja praznika, predsednik Aleksandar Vučić primio je u Predsedništvu učenike i nastavnike osnovnih škola i predsednike opština iz Republike Srpske i Crne Gore.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je i u zgradi Konzulata u Minhenu u Saveznoj Republici Nemačkoj. 

Praznik prvi put proslavljen 2021. godine

Zaključkom Vlade Srbije od 11. septembra 2020. godine, dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar, obeležava se kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a istovetnu odluku dan ranije donela je Vlada Republike Srpske.

Praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, 2022. godine u Bijeljini.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи