Читај ми!

Deveti dan blokade srpskih institucija na severu KiM – omogućen saobraćaj preko punktova Merdare i Brnjak

Prištinska policija već devet dana blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije. Više stotina zaposlenih i dalje ne može na svoja radna mesta. Privremene institucije iz Prištine otvorile su posle podne, oko 17 časova, administrativne prelaze Merdare i Brnjak. Više srpskih udruženja uklonili su pre toga blokade administrativnih punktova iz pravca Beograda.

Premijer Srbije Miloš Vučević ponovio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima nameru da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba. Ocenjuje da Srbija ima dve opcije – prva je politička i diplomatska borba, a druga da Kurti uvuče Srbiju u sukob.

Tzv. kosovska policija je juče saslušala predstavnika Srpske liste Zorana Todića. Todić je četvrti čelnik institucija Vlade Srbije, čije je objekte vlast u Prištini akcijom policije zatvorila prošle nedelje.

Zbog uzurpiranja srpskih institucija, juče nešto posle 18 časova počela je blokada saobraćaja par kilometara od administrativnog prelaza Jarinje.

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević rekao je da su blokirana četiri od pet prelaza iz pravca centralne Srbije i Crne Gore.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi u Prištini kako bi pripremio sledeću rundu dijaloga glavnih pregovarača. Nakon susreta sa prištinskim predstavnikom Besnikom Bisljimijem rekao je su se dogovorili o datumu sastanka, ali da ne želi da ga saopšti.

Izaslanik EU je najavio da je tokom sastanka bilo reči i o otvaranju mosta na Ibru, u Kosovskoj Mitrovici, i ponovio da bi most trebalo da bude otvoren za saobraćaj, ali samo u saradnji "sa međunarodnim partnerima Prištine".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upitao je zbog čega Lajčak sada sporazum o mostu na Ibru izmešta iz briselskog dijaloga, a "do juče je to pitanje najavljivao kao glavnu temu razgovora u Briselu".

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи