Читај ми!

Vulin: Vučić nije odbio Putina, o odlasku na samit BRIKS-a razgovaraće telefonom sa ruskim predsednikom

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin kaže da je predsednik Aleksandar Vučić nije odbio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da učestvuje na zasedanju BRIKS-a i da će o tome njih dvojica razgovarati u unapred dogovorenom telefonskom razgovoru.

Vučić je u četvrtak rekao da je pre desetak dana dobio poziv Vladimira Putina da se pridruži samitu BRIKS-a koji se održava od 22. do 24. oktobra u Kazanju, ali je naveo da će tada imati važne goste iz inostranstva.

"Imamo mnogo važnih poseta, kako to klinci kažu – gužva u šesnaestercu. Hvala ljudima iz BRIKS-a na pozivu, kao i predsedniku Putinu. Imamo i Njujork, i već sada znam da ću imati razgovore sa najmanje šest predsednika i sedam ili osam premijera na marginama sednice Generalne skupštine UN", rekao je Vučić novinarima.

Vulin kaže za RTS da Vučić nije odbio poziv Putina, misleći "na gužvu u šestnaestercu“ i veliki borj sastanaka tokom Generalne skupštine SB, već da je zapravo učinio suprotno.

"Da li će i otići to će odlučiti u već dogovorenom telefonskom razgovoru sa Putinom", dodao je Vulin.

Kako je istakao, Rusija i Srbija su strateški partneri i to niko ne može promeniti.

Dodao je i da su Vučić i Putin iznad svega prijatelji, istakavši da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

Upitan o Putinovim navodima da je zabeležen pad ekonomske razmene i da je vreme da se sastane Međuvladina komisija, Vulin je rekao da će ministar Nenad Popović uskoro imati sastanak sa svojim ruskim kolegama.

Vulin je dodao da to pokazuje da Putin misli o Srbiji, jer je izvoz za Rusiju za njih statistička greška, a Srbiji mnogo znači.

"Je li mislite da ćemo preživeti ovu zimu bez ruskog gasa. Mislim da će o tome razgovarati dvojica predsednika", naveo je Vulin.

Vulin je rekao da je ruske partnere zamolio da pregovori o novom gasnom aranžmanu počnu odmah, da se ne čeka mart 2025. godine kada ugovor ističe, ali da veruje da će odluku na kraju doneti predsednici Rusije i Srbije, jer to nije samo ekonomska, već i politička odluka.

петак, 06. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару