Читај ми!

Makron završio dvodnevnu posetu: Francuska je verni prijatelj Srbije

Predsednik Francuske Emanuel Makron završio je dvodnevnu posetu Srbiji. Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otkrio je ploču na aerodromu "Nikola Tesla", kojom je simbolično obeležen završetak radova na rekonstrukciji aerodroma. Prethodno su predsednici Srbije i Francuske prisustvovali Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u Novom Sadu. Makron je tom prilikom naglasio da Srbija ima važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je sve zasnovano na inovacijama, na nauci, te da će biti uloženo više novca u budućnosti. Makron i Vučić prethodno su obišli stalnu postavku Galerije Matice srpske u Novom Sadu, a obišli su i Petrovaradinsku tvrđavu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji se juče u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićim, drugog dana boravi u Novom Sadu.

Makron i Vučić su posetili Galeriju Matice srpske, gde su obišli nove postavke.

Zatim su učestvovali na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "Šnajder elektrik" u Novom Sadu.

Prema programu drugog dana posete, od 15.30 uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.

Oko 15.50 očekuje se ispraćaj predsednika Makrona.

Prvog dana posete, na ceremoniji razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u Palati "Srbija", u prisustvu predsednika Srbije i Francuske objavljeno je da su ministar odbrane Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso avijasion“, potpisali ugovor o nabavci aviona "rafal".

Francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Parizu boravio je u aprilu ove godine.

Vučić i Makron su se sreli i tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati.

субота, 14. септембар 2024.
14° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи