Читај ми!

Srbija podržava inicijativu SAD, Egipta i Katara o pregovorima Izraela i Hamasa

Republika Srbija podržava inicijativu SAD, Egipta i Katara da Izrael i Hamas nastave pregovore o sporazumu o prekidu vatre u Gazi, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova, u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži Iks, ističe da je potrebno učiniti sve da bi se okončalo stradanje civila u Pojasu Gaze.

"U vezi sa zajedničkom izjavom SAD, Egipta i Katara, Republika Srbija podržava dosadašnje napore da se olakša nastavak pregovora u cilju postizanja primirja u Pojasu Gaze i oslobađanja talaca, kao i inicijativu da se što pre održe pregovori o ovim važnim temama", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo "sve aktere da učine sve što je potrebno da se što pre okonča stradanje civilnog stanovništva u Pojasu Gaze, talaca koji su mesecima zatočeni, kao i njihovih porodica".

Inicijativa o pregovorima

Katarski, egipatski i američki lideri pozvali su ranije danas Izrael i Hamas da 15. avgusta nastave razgovore u Dohi ili u Kairu da bi premostili sve preostale razlike u predloženom sporazumu o prekidu vatre u Gazi i počeli da ga primenjuju bez ikakvog odlaganja.

Lideri tri zemlje posrednice su istakli da je, posle više meseci rada, završen okvirni predlog sporazuma i da sada nedostaju samo detalji sprovođenja.

Katar, Egipat i SAD, naveli su u zajedničkom saopštenju, spremni su da predstave finalni predlog za rešavanje preostalih pitanja u vezi sa implemetacijom sporazuma.

''Vreme je da se zaključi sporazum o prekidu vatre i oslobode taoci i zatvorenici", zaključuje se u saopštenju.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, u međuvremenu, saopštio je da će izraelska delegacija 15. avgusta prisustvovati pregovorima sa Hamasom o prekidu vatre u zamenu za otete Izraelce.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару