Читај ми!

Kfor: Ponavljamo, odluku o otvaranju mosta na Ibru doneti u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Komanda Kfora ponovila je da odluka o otvaranju glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici treba da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Biselu, i da njegovi pripadnici neće oklevati da reaguju ukoliko dođe do bilo kakve eskalacije.

Današnje, novo reagovanje Kfora nakon jednostranih najava vlasti u Prištini o otvaranju mosta, usledilo je pošto je rano jutros komandant te međunarodne vojne misije general-major Ozkan Ulutaš obavešten od direktora takozvane kosovske policije o predstojećem tehničkom pregledu na glavnom mostu u Mitrovici.

"Jedinice Kfora održavaju stalno, fiksirano prisustvo na mostu i nastavljaju da sprovode redovne patrole u okolnim područjima kako bi osigurale stabilnost i bezbednost, za dobrobit svih lokalnih zajednica. Nećemo oklevati da se pozabavimo bilo kojim razvojem koji može uticati na bezbednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje našeg mandata UN", navodi se u reagovanju.

Ističe se da je stav Kfora sve vreme bio jasan i dosledan, da "sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU".

Ministri unutrašnjih poslova i lokalne samouprave vlade u Prištini Đeljalj Svećlja i Eljbert Krasnići ponovo su danas posetili Severni deo Mitrovice nastanjen većinom Srbima, gde su se zadržali u kafiću u blizini glavnog mosta na Ibru.

Na društvenim mrežama objavljeno je da su u severnom delu Mitrovice u sklopu početka inspekcije mosta.

"Most će biti otvoren, ali kada, zavisi od procene stručnjaka. Nema razloga da se ne otvori. Kada će biti otvoren stvar je procene stručnjaka", rekao je Svećlja, medijima koji su ga zatekli u blizini mosta.

Ambasadori Kvinte: Ne podržavamo jednostrano otvaranje mosta na Ibru

Ambasadori zemalja Kvinte saopštili su pre nekoliko dana da ne podržavaju jednostrano otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici za saobraćaj motornih vozila.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem medijima je preneo da su ambasadori obavestili Kurtija da vlade zemalja ne mogu da podrže bilo kakvu promenu sadašnjeg statusa mosta na Ibru.

"Mi, predstavnici Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, sastali smo se sa Kurtijem da ga obavestimo da naše vlade u konsultaciji sa NATO-om, ne mogu da podrže bilo kakvu promenu trenutnog statusa mosta u Mitrovici u ovom trenutku", rekao je Hovenijer posle sastanka sa Kurtijem, odbijajući da komentariše razloge.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи