Читај ми!

Brnabić: Srbija više nije na margini, domaćini smo samita na kom se odlučuje šta će pokretati svet

Nemački kancelar Olaf Šolc koji boravi u Beogradu, učestvovaće na Samitu o strateškim sirovinama u Palati Srbije gde će, kako je najavljeno, biti potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić navodi da današnji samit pokazuje koliko se pozicija Srbije u svetu promenila nabolje, zahvaljujući i strateškim sirovinama kao što je litijum.

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je sinoć u posetu Beogradu, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji je sinoć doputovao u Beograd, učestvovaće na Samitu o strateškim sirovinama u Palati Srbije gde će, kako je najavljeno, biti potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Ana Brnabić je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a navela da današnji samit pokazuje da se promenila pozicija Srbije u svetu, te da mi više nismo na margini već smo neko sa kim se razgovara.

"U  Palati Srbija će se održati izuzetno važan samit. To je samit o strateškim sirovinama i taj samit je nešto što, rekla bih, pokazuje koliko se promenila pozicija Srbije u svetu. Pa na kraju krajeva i zahvaljujući nekim strateškim sirovinama kao što je litijum. Konačno i možda po prvi put mi kao Srbija ne gledamo tamo negde neki samit o strateškim sirovinama na kom će se odlučivati šta je to što će pokretati Evropu i njenu industriju, svet i svetsku industriju u narednih sto godina. Nismo mi više na margini, mi smo sada ti koji razgovaraju, sa kojima se razgovara. Mi smo ti koji su domaćini takvog samita", navodi Brnabićeva.

Navela je da će na samitu, između ostalih, biti biti prisutan i glavni šef Mercedes Benca, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj, glavni ljudi u Nemačkoj razvojnoj banci KfW, zatim Italijanskoj razvojnoj banci i mnogi drugi.

Mi smo zemlja vrednosti, ne zemlja sirovina

Ukazuje da će se na Samitu naći Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

"Danas je na samitu na stolu Memorandum o razumevanju između Evropske unije i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. To je čitav lanac vrednosti i time jasno kažemo da se sirovine neće izvoziti. Mi smo zemlja vrednosti, ne zemlja sirovina", naglasila je ona.

Dodala je da Srbija želi da od tih sirovina napravi vrednost za sve njene građane.

"To znači da se ovde prave baterije, da se ovde prave električna vozila pa se ona izvoze iz Srbije, da se ovde prave veliki sistemi za skladištenje energije i da se ovde pravi sve ono što će pokretati Evropu i svet u narednih 100 godina, jer to u narednom veku više nije nafta, nego litijum i sve ono što se pravi od litijuma", rekla je predsednica Skupštine.

Srbija - centar odlučivanja za Evropu

Ukazala je da Srbija konačno nije na marginama, nego postaje centar odlučivanja, makar za Evropu.

Prema njenim rečima, litijum će se, naravno, kopati i u drugim zemljama, ali rezerve koje Srbija ima su značajne i zato naša zemlja ima šansu da odlučuje o energetskoj stabilnosti i sigurnosti čitave Evrope, a to je pitanje naše nacionalne bezbednosti.

"Ovde je dilema da li ćemo mi biti oni koji uvoze strateške proizvode kao što su baterije, sistemi za skladištenje energije, električna vozila ili ćemo biti oni koji izvoze sve strateške proizvode u narednih 100 godina", istakla je Brnabić.

 

Celo gostovanje Ane Brnabić u Jutarnjem dnevniku RTS-a možete pogledati u videu na početku teksta

 

уторак, 03. септембар 2024.
36° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару