Stanić: Poljoprivredni proizvodi se značajno oslobađaju carina u trgovini sa Egiptom

Potpisan je niz bilateralnih sporazuma i memoranduma između Srbije i Egipta u različitim oblastima na polju investicija, trgovine, visokog obrazovanja, rada, kulture. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže da je najznačajniji sporazum o slobodnoj trgovini. Oko 16.000 proizvoda će se uvoziti i izvoziti između dve zemlje bez carina. Stanić kaže da se poljoprivredni proizvodi značajno oslobađaju carina, dok će se kod industrijskih proizvoda ići na period od 10 godina prilagođavanja.

Na poslovnom forumu Srbija - Egipat je oko 60 predstavnika kompanija iz Srbije. Sporazum će privrednicima iz Srbije omogućiti poslovne šanse na afričkom tlu.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže za RTS da je najznačajniji sporazum o slobodnoj trgovini, a radi se na diverzifikaciji spoljne trgovine Srbije, imajući u vidu da smo mi najviše orjentisani na tržište EU, ali tamo je niska tražnja.

"Mi verujemo da to nije samo što se trgovine tiče, nego da će i naše firme da otvore svoja postrojenja u Egiptu, koji je veoma značajna afrička privreda“, rekao je Stanić. 

Sporazum obuhvata oko 16.000 proizvoda koji će se uvoziti i izvoziti između dve zemlje bez carina.

Prema Stanićevim rečima, što se tiče poljoprivrednih proizvoda značajno se ide na oslobađanje carina, dok će se kod industrijskih proizvoda ići na period od 10 godina prilagođavanja.

Dodaje da je egipatsko tržište u razvoju i da naši proizvodi samim tim mogu da budu konkurentni.

Stanić kaže da je dosadašnja razmena sa Egiptom relativno skromna, prošle godine je bilo nekih 88 miliona razmene, ali ako se pogledaju slični sporazumi koji su do sada potpisivani uvek je dolazilo do naglog rasta razmene, što se očekuje i sa Egiptom.

Egipatsko tržište će biti veoma zanimljivo za one koji proizvode voće. Stanić kaže da će voće koje se kod nas proizvodi lakše izvoziti, ali da će i voće koje se proizvodi u Egiptu biti jeftinije.

"Egipat je ogromna zemlje, ima mnogo mineralnih resursa koje izvozi - energenti, fosfati, soli. Proizvodi koji se uvoze u Srbiju koristiće kao imputi za dalju preradu kod nas i doprinose manjim troškovima proizvodnje i povećavaju konkuretnost naše privrede“, kaže Stanić.

Objašnjava da kada investirate na teritoriju Egipt, vama je dostupno celokupno afričko tržište, koje nije razvijeno a koje ima povećanje broja stanovnika.

Sa potpisanim sporazumima Stanić kaže da iz Egipta možemo dobiti srednje i niže kvalifikovanu radnu snagu za poljoprivredu, građevinu saobraćaj...

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару