Читај ми!

Vučević: Službe rade na razbijanju verskih ekstremističkih ćelija

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da će crveni stepen bezbednosti u Srbiji trajati još neko vreme, ali i da sve bezbednosne službe u Srbiji rade na otkrivanju verskih ekstremističkih ćelija.

Na čitavoj teritoriji Srbije sprovodi se akcija na otkrivanju i razbijanju svih verskih ekstremističkih ćelija, a da će crveni stepen bezbednosti u Srbiji trajati još neko vreme, rekao je premijer Miloš Vučević.

Premijer je gostujući na Televiziji Blic istakao da akciju sprovode policija i BIA u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom.

"Oni sprovode dalje akciju na razbijanju svih onih ćelija ekstremnih verskih organizacija koji zloupotrebljavaju religiju i veru zarad postizanja određenih ekstremno političkih i terorističkih ciljeva", naglasio je Vučević.

Rekao je da se akcije sprovode na teritoriji čitave Republike Srbije, osim Kosova i Metohije i da je, kako kaže – "veoma bitno da aktivnosti nisu usmerene protiv bilo koje etničke ili verske grupe".

Pripadnicima muslimanske veroispovesti poručio je da se ne osećaju ugroženo i zamolio sve one koji ne pripadaju ovoj veroispovesti da na svoje komšije i sunarodnike ne gledaju kao na opasnost.

"Crveni stepen će trajati još nekoliko dana i zato je važno da se ne daju neprimerene izjave Bošnjaka, jer ovo nije nikakav lov na njih, ovo je borba protiv terorizma", kaže premijer.

Navodi da je u pitanju napad na državu – "ali ovo je napad našeg državljanina na policajca naše države. Mislim da je ovo izolovan slučaj, ali ne mogu da garantujem da ovo neće podstaći nekog drugog".

Terorista bio poznat službama bezbednosti

Govoreći o teroristi koji je izvršio napad na pripadnika Žandarmerije, Vučević je naveo da je Miloš Žujović bio poznat nadležnim organima kao pripadnik radikalnog islamskog centra, ali da niko nije mogao da pretpostavi da će do tako nečeg doći.

Istakao je i da nema informaciju da je došlo do nekog propusta kod državnih organa kada je u pitanju Žujović.

"Ali ne mogu reći da su postojale indicije da će izvršiti napad, pa da je neko olako pristupao tome ili nečinjenjem dopustio da do toga dođe. Stvarno, ne mogu to da tvrdim, imam čak suprotne uveravanja, ali dozvolite da vidimo šta će istraga praviti", rekao je Vučević.

Premijer se osvrnuo i na porodicu teroriste Miloša Žujovića napominjući da su oni očajni – otac i majka koja je težak srčani bolesnik, supruga iz Plava. 

"Problem je kada neko ode u ono što nije suština vere i što nije ljubav prema bogu. Pitanje veronauke u školi treba da bude na pravi način sprovedena, da nam se religija sprovodi van okvira institucija", rekao je Vučević i dodao da će Srbija učiniti sve da se ovakva situacija nikada ne ponovi.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару