Srbija obeležila Vidovdan: Vučević: Dan kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost

Povodom obeležavanja Vidovdana, u Kruševcu je održana centralna državna manifestacija. I Srbi i SPC na Kosovu i Metohiji obeležili su praznik. Premijer Miloš Vučević je, u obraćanju posle polaganja venaca kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu, poručio da je Vidovdan ugaoni kamen naše kulture i nacionalnog identiteta. Održana svečana sednica Vlade Srbije. Prikazano naoružanje i vojna oprema.

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije organizovao je obeležavanje dana sećanja na vladavinu kneza Lazara polaganjem venca u manastiru Ravanici. Održana je i sednica Vlade Srbije u Kruševcu i centralna državna ceremonija na kojoj je prikazana i vojna oprema.

U manastiru Ravanici jutros je održan parastos knezu Lazaru i kosovskim junacima, koji je služio vladika Ignjatije i sveštenstvo SPC, a prisustvovao je i premijer Miloš Vučević.

Vučevića su u manastirskoj porti dočekali vladika braničevski Ignjatije i igumanija mati Marija. Gosti su potom otišli da se poklone ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upale sveće.

Sednica Vlade Srbije

Svečana sednica Vlade Srbije održana je u Gradskoj kući.

Nakon sednice Vlade, u 12 sati premijer Vučević je položio vence na Spomenik kosovskim junacima, nakon čega se obratio okupljenima.

Od 12.30 počeo je obilazak Taktičko-tehničkog zbora i prikaz naoružanja i opreme.

Povodom Vidovdana poseban prikaz naoružanja i vojne opreme u Kruševcu

U okviru obeležavanja Vidovdana građani na Trgu kosovskih junaka i okolnim ulicama mogli su da pogledaju oklopna sredstva, artiljerijska oruđa i sisteme, savremene sisteme za protivvazduhoplovna dejstva i sredstva iz proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije.

Prikazana su i borbena sredstva koja su nedavno primljena u jedinice Vojske Srbije, a do sada nisu predstavljena javnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vidovdan je veliki nacionalni praznik Srba i državni praznik kojim se izražava poštovanje i zahvalnost svima koji su se borili za otadžbinu.

Sa posebnim pijetetom Vidovdan je na državnom nivou u Srbiji obeležen 1889, kada je u Kruševcu, odakle je knez Lazar krenuo u boj na Kosovo 1389, povodom pet vekova od bitke, održana velika manifestacija. Tada je izgrađen i reprezentativan spomenik na centralnog gradskom trgu.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару