Читај ми!

Šapić: Očekujemo da vodimo svih 17 beogradskih opština

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić kaže za RTS da očekuju da će SNS imati priliku da vodi svih 17 gradskih opština. Naveo je i da osim na tri beogradske opštine – Vračar, Savski venac i Stari grad, lista SNS-a ima dovoljan broj mandata da samostalno formira vlast. Ipak, kako kaže, biće koalicionih partnera i na opštinama gde za tim nema potrebe.

Na pitanje hoće li da biti gradonačalnik Beograda, Aleksandar Šapić odgovora: "A ko drugi?"

Istakao je da osim na tri beogradske opštine – Vračar, Savski venac i Stari grad, lista SNS-a ima dovoljan broj mandata da samostalno formira vlast.

“Da li će ulaziti još sa nekim u koaliciju, time će se baviti lokalni odbori, tj. same potencijalne opštinske uprave. Na ove tri opštine će morati da se prave neke koalicije. Na Vračaru ih je dosta ušlo, mislim da je ušlo čak šest stranaka. Na Savskom vencu su još tri preko i na Starom gradu takođe ih ima još tri, četiri”, rekao je Šapić.

“Očekujemo da ćemo na svih 17 gradskih opština imati priliku da vodimo opštine i da preuzmemo punu odgovornost kao i prethodne četiri godine. Tako da ja očekujem da će u periodu ispred nas, negde brže, negde sporije, da će na svih 17 opština lista 'Aleksandar Vučić – Beograd sutra' preuzeti odgovornost i voditi sve opštine”, poručio je Šapić.

"Nećemo svugde sami učestvovati u vlasti"

Poručio je da je dobrodošao svako ko želi da "zajednički učinimo nešto dobro, da pokušamo da učinimo našu opštinu ili grad boljim, da nekako ujedinimo snage na temu lokalne politike, a nemamo suštinskih različitosti na nacionalne teme".

“Ja znam za veliki broj opština gde nema potrebe za koalicionim partnerima, gde će ih biti. Znači, nećemo mi svugde sami učestvovati u vlasti. Uzećemo i tamo, ko bude želeo, dobrodošao je”, naglasio je Šapić.

Ukazuje i da ukoliko bude došlo do toga da neku opštinu vodi neko iz opozicije, da će on biti gradonačelnik svih Beograđana.

“Samo će od te opštinske uprave zavisiti da li ćemo imati nekih problema. Ja sam u Privremenom organu sedeo osam meseci, to vam je kao da smo vodili zajednički grad, a oni nisu glasali ni za jednu odluku. Pričam o Veselinoviću i Obradoviću. Znači, prosto je nemoguće da za osam meseci, imali smo sigurno 15, 20 sednica, doneli smo na desetine i stotine odluka raznoraznih, po zakonu verovatnoće je nemoguće da nijedna nije bila dobra”, naveo je Šapić.

Ovde se, kako kaže, postavlja pitanje stava opozicije da li želi.

"Svaki predlog koji bude konstruktivan spremni smo da prihvatimo"

Kada je reč o gradskom parlamentu, kaže da će konfiguracija sada biti malo drugačija.

“Ja zaista verujem i nadam se da će oni koji budu bili u gradskom parlamentu pokušati da nama pomognu, a time i sebi sutra u nekom budućem političkom delovanju, jer ukoliko uspeju da kroz aktuelnu vlast našu provuku neke svoje predloge, koje su za dobrobit Beograđana, ja verujem da će Beograđani to sutra znati da cene”, poručio je Šapić.

“Svaki predlog koji bude bio konstruktivan, svaku stvar koja bude bila smislena, sve ono što budu smatrali da može da se implementira i sprovede, spremni smo da prihvatimo, zato što samo tako ima smisla funkcionisati, a mislim da bi to njima dugoročno bilo dobro, jer ponašanje koje su do sada imali ispostavilo se da je svaki put sve gore i gore, znači nije im baš dobra strategija”, dodao je Šapić.

"SNS na Novom Beogradu ima većinu"

Kada je reč o opštini Novi Beograd, Šapić kaže da SNS na toj opštini ima većinu da vlast formira samostalno.

“Plus, tamo postoji još manjinska Ruska stranka, koja je već pokazala interesovanje da se nama pravi većinu”, rekao je Šapić.

“Što se tiče žalbi, ne postoji nijedna žalba Opštinskoj izbornoj komisiji. Znači, nijedna. Što je jako zanimljivo ukoliko niste uputili nijednu žalbu, da danas najavljujete protest zbog rezultata. Oni su u neko doba noći kao proglasili pobedu, a njihovi članovi su čak napustili u dva ujutru Opštinsku izbornu komisiju koja je zasedala do deset ujutru. Cele noći je radila”, dodao je Šapić.

O izbornim nepravilnostima: Neke stvari treba demistifikovati

Pričalo se po završetku izbora o nepravilnostima, a Šapić kaže da neke stvari treba demistifikovati.

“Priča o paralelnim biračkim spiskovima. Ja bih voleo da mi neko kaže tačno šta znači paralelni birački spisak i čemu on služi? Čemu služi paralelni birački spisak kada ga imate u ruci recimo na ulici za vreme izbornog dana? To nam još niko nije objasnio. Druga stvar, spiskovi koje nose članovi SNS-a su spiskovi koje u svim zemljama sveta, u strankama koje se ozbiljno bave svojim poslom, nose svi aktivisti. To su spiskovi ne samo vaših sigurnih glasova, nego i vaših simpatizera i vaših koalicionih partnera. Znači, to su vam nekako stranačke aktivnosti koje su obavezne”, rekao je Šapić.

Ukazuje i da su kol centri sastavni deo izbornog procesa.

“Samo je pitanje da li vi tamo telefonirate i uznemiravate nekoga ko vam nije dao broj telefona i ko ne želi da ga zovete ili zovete one sa kojima ste već komunicirali. Na kraju krajeva, ukoliko nekog uznemiravate, vi ne možete da dobijete njegov glas. Znači, to niko ne radi”, dodao je Šapić.

Celo gostovanje Aleksandra Šapića u "Beogradskoj hronici" možete pogledati u videu na početku teksta.

четвртак, 04. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару