Читај ми!

Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

Predsednik Vlade Miloš Vučević rekao je da ga je predsednik Vlade Gabona Rejmond Ndonga Sima obavestio da ta zemlja neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama.

Premijer Sima nas je obavestio da njihova država neće glasati za predloženu rezoluciju u UN o takozvanom genocidu u Srebrenici, na čemu smo im neizmerno zahvalni, rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između dve zemlje u oblasti sporta i odbrane.

"Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona sa pozicijom Srbije o toj rezoluciji, ne potcenjujući i ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih dela", rekao je Vučević.

Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama Bosne i Hercegovine i bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanja i međuetničkih odnosa u samoj Bosni i Hercegovini. 

"Nema ničeg novog u mom odgovoru, ono što želim da kažem je da je Gabon konstantan u svojim pozicijama, u prijateljstvu, mi želimo da održimo poziciju koju imamo već mnogo godina. To samo želim da podsetim", rekao je predsednik Vlade Republike Gabon odgovarajući na pitanje o predstojećem glasanju u Njujorku.

Predsednik srpske vlade je naglasio da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Republike Srbije. 

"Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz Pokreta nesvrstanih, a i dan-danas imaju snažan potencijal", rekao je Vučević. 

Neposredno pred konferenciju za novinare ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je sa ministarkom odbrane Gabona Brižit Onkanova potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, dok je ministar sporta Srbije Zoran Gajić sa Onkanovom potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti sporta. 

Za premijera Gabona ispred Palate "Srbija" priređen je svečani doček. 

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи