Читај ми!

Fridom haus: Demokratija u Srbiji u najvećem padu

Prema izveštaju Fridom hausa "Nacije u tranziciji 2023" koji obuhvata 29 evropskih i azijskih država, u Srbiji je zabeležen najveći pad rezultata. Fridom haus navodi da je Srbija doživela "istorijski pad zbog nastojanja predsednika Aleksandra Vučića da konsoliduje vlast u 2023. godini".

Na politički život u Srbiji 2023. godine uticalo je nekoliko velikih potresa, stoji u izveštaju Fridom hausa, a pre svih, kako navode, dve masovne pucnjave 3. i 4. maja ali i događaji na KiM. Masovna ubistva u maju dovela su "do najvećih protesta u 21. veku u Srbiji, dok su događaji na Kosovu izvršili pritisak na Vladu Srbije kako iz međunarodne zajednice, tako i iz domaće javnosti".

Izbori - "kulminacija previranja"

Previranja su kulminirala vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima održanim 17. decembra, piše u izveštaju Fridom hausa.

Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, vrativši deo pozicije koju je izgubila od svog bivšeg koalicionog partnera, Socijalističke partije Srbije (SPS), izveštava Fridom haus.

"Drugoplasirana je široka proevropska koalicija Srbija protiv nasilja (SPN), koja je osvojila skoro četvrtinu glasova, daleko nadmašivši dotadašnje rezultate opozicije otkako je predsednik SNS Aleksandar Vučić preuzeo vlast 2012. godine.

"Desničarska koalicija i novi pokret ekstremne desnice na čelu sa harizmatičnim proruskim teoretičarem zavere takođe su uspeli da uđu u Narodnu skupštinu", stoji u izveštaju FH.

U izveštaju dalje piše da su naprednjaci, prema zvaničnim rezultatima izbora, uspeli da osvoje i najviše glasova u glavnom gradu Beogradu na lokalnim izborima održanim tog dana, nadmašivši koaliciju SPN za oko četiri odsto od ukupnog broja glasova. Međutim, "SNS nije uspeo da formira novu gradsku vlast zajedno sa odbornicima iz novog populističkog pokreta, koji se i sam raspao, što je izazvalo nove izbore u Beogradu. SNS je pobedio i u većini drugih opština."

Sve ove rezultate je, kako se navodi, opozicija dovela u pitanje, kao i organizacije civilnog društva i Evropski parlament, jer su izbori bili ugroženi brojnim nepravilnostima i naišli na oštre kritike kako domaćih tako i međunarodnih posmatrača.

"Sloboda medijskog izveštavanja na silaznoj putanji"

Posebno je problematičan bio Beograd, gde je opozicija verovala da im je pobeda ukradena, navodi se.

Fridom haus dalje piše da su "najkontroverzniji aspekt izbora" bili navodi da su ljudi transportovani u Beograd iz drugih gradova Srbije, kao i iz Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, kako bi glasali na lokalnim izborima u glavnom gradu Srbije.

"Neki od njih su okupljeni na centralnim lokacijama u Beogradu, a zatim odvedeni na različita biračka mesta širom grada. Neki javni funkcioneri iz Republike Srpske su čak javno glasali na lokalnim i pokrajinskim izborima. Osim ovih navoda, izbore su obeležile uobičajene nepravilnosti na dan izbora, ali i značajni skandali tokom kampanje, uključujući masovno falsifikovanje potpisa za predlaganje izbornih lista i organizovane šeme kupovine glasova", stoji u izveštaju Fridom hausa.

Dobar deo izveštaja posvećen je i medijima u Srbiji u kojem se ponovo ističe da je sloboda medijskog izveštavanja na silaznoj putanji kao i da su zadržani svi negativni trendovi iz prethodnih godina, pre svega kad je reč o pritiscima i napadima na novinare. 

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи