Читај ми!

Vučić na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na vodećem svetskom forumu o međunarodnoj bezbednosnoj politici koja počinje posle podne u Minhenu. Uoči početka skupa Vučić se sastao sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Kameronom i evropskim komesarom za budžetska pitanja Johanesom Hanom pozitivno ocenivši razgovore.

Lideri pedesetak zemalja okupili su se na jubilarnoj 60. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Tokom tri dana glavne teme skupa su ratovi u Ukrajini i Gazi.

Cilj skupa je, navode organizatori, izgradnja poverenja, kako bi se doprinelo mirnom rešavanju sukoba, kontinuiranim i neformalnim dijalogom unutar međunarodne zajednice.

Među učesnicima panela biće američka potpredsednica Kamala Haris, državni sekretar Entoni Blinken, generalni skeretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nemački kancelar Olaf Šolc.

Uoči početka Minhenske konferencije, predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom.

Vučić je naveo da je razgovor sa Kameronom bio dobar i veoma koristan, kao i da su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Govoreći o planovima Srbije za rast u narednim godinama, kao i o organizacjii sajma Ekspo 2027, posebno sam naglasio značaj ekonomske saradnje, investicija i trgovinskih odnosa između naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva", napisao je Vučić na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Kako je naveo, oni su razmenili mišljenja o svim važnim akutelnim izazovima spoljne i bezbednosne politike, kao i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

U odvojenoj objavi, Vučić je naveo da je u Minhenu sa evropskim komesarom za budžetska pitanja Johanesom Hanom razgovarao o agendi rasta EU za Zapadni Balkan, kao planu koji je namenjen ekonomskom rastu regiona, ubrzanju reformi i ulaganju koje može u znatnoj meri da unapredi proces proširenja i članstvo Srbije u EU.

Ocenio je da je sastanak bio odličan, ističući Hana kao poznavaoca naših regionalnih prilika i svedoka brojnih izazova na dugom putu napretka Srbije i zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU, za koje se svesrdno zalagao.

Predsednik Srbije je, kako se navodi, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kratko razgovarao o važnim regionalnim i svetskim temama po pitanju bezbednosti i spoljne politike.

Predsednik Vučić sastao se i sa predsedavajućom Veću ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

"Srdačan susret sa Borjanom Krišto, tokom kojeg smo razgovarali o potencijalima za saradnju i potvrdili dobre odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i dodatne mogućnosti za njihovo dalje jačanje", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav. Predsednik Vučić boravi u Minhenu, gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Predsednik se sastao sa predsednicom EBRD Odil Fransoa Reno-Baso.

"Odličan i produktivan sastanak sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Fransoa Reno Baso, sa kojom sam razgovarao o načinima za dodatno jačanje i još brži rast srpske ekonomije, razvoj infrastrukture i privlačenje stranih investicija", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Prema njegovim rečima, razgovarali su i o važnosti nastavka odlične saradnje između EBRD-a i Srbije, kao i o ulozi novih investicija u predstojećem snažnom razvoju Srbije, pogotovo imajući u vidu velike planove vezane za Ekspo 2027. 

"Ponovio sam zahvalnost na tome što je EBRD do sada uložio ogromna sredstva u različite sektore u Srbiji, što je u velikoj meri doprinelo ekonomskom rastu i stvaranju novih radnih mesta u našoj zemlji", naveo je Vučić. Predsednik Vučić boravi u Minhenu, gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

U subotu, Vučić bi trebalo da razgovara sa grupom uticajnih senatora SAD iz obe partije, premijerom nemačke savezne države Bavarske Markusom Zederom, kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jijem i šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom.

Uveče ga očekuje sastanak sa predsednikom nemačke Hrišćansko-demokratske unije Fridrihom Mercom i članovima spoljnopolitičkog odbora Bundestaga.

Biće to prilika da se razgovara o Zapadnom Balkanu, dijalogu Beograda i Prištine i svim problemima koji su nastali proteklih nedelja zbog odluke Prištine da ukine dinar.

U Minhen dolazi i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи