Читај ми!

Vlada produžila ograničenje cena derivata nafte do 31. decembra

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da se cene derivata nafte ograniče do 31. decembra. Usvojena je i uredba o formiranju cena hleba od brašna "T-500", saopšteno je iz Vlade. Formirane su i radne grupe za unapređenje položaja zaposlenih u više oblasti.

U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, a imajući u vidu da je tržište i dalje nestabilno, Vlada Srbije ograničila je cene derivata nafte do 31. decembra 2023. godine, saopšteno je iz Vlade.

Na današnjoj sednici usvojena je i Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500", koja ima za cilj zaštitu tržišta i sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe, od izuzetnog značaja za snadbevanja potrošača, a naročitno nižih socijalnih kategorija.

Kako se navodi u saopštenju, uredbom je propisana maksimalna maloprodajna cena za hleba od brašna „T-500“ u iznosu od 54 dinara, odnosno proizvođačka cena od 46,31 dinara.

Takođe, određeno je i da ukupna stopa marže koja se obračunava na neto fakturnu cenu ne sme biti veća od šest odsto.

Iz Vlade navode da se ograničavanje cene ovog proizvoda, na ovaj način, neće odraziti na trgovce hlebom, s obzirom na to da su marže ostale na istom nivou, dok će, s druge strane, imati pozitivan uticaj na potrošače.

Usvojen zaključak o isplati jednokratne pomoći za preko 200.000 korisnika socijalne pomoći

Na današnjoj sednici, dodaje se, usvojen je Zaključak o isplati jednokratne novčane pomoći korisnicima novčane socijalne pomoći, dodatka za pomoć i negu drugog lica i posebne novčane naknade za preko 200.000 građana Republike Srbije.

"Ova jednokratna pomoć obuhvatiće: korisnike novčane socijalne pomoći (nosioce prava novčane socijalne pomoći i članove porodice koja ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć), korisnike dodatka za pomoć i negu drugog lica (korisnike dodatka za pomoć i negu drugog lica, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica kojima isplatu dodatka vrše centri za socijalni rad, penzionere kojima isplatu dodatka za tuđu negu i pomoć vrši Republički fond penzijsko invalidsko osiguranja, a nije ostvario pravo na uvećani dodatak i invalidnu deca koja ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica) i korisnike posebne novčane naknade", ističu iz Vlade.

Ovim zaključkom obuhvaćena su i lica koja su u postupku ostvarivanja prava zaključno sa 24. novembrom 2023. godine, a kojima će rešenje o ostvarivanju prava biti doneto najkasnije do 31. decembra 2023. godine.

Formirane radne grupe za unapređenje položaja zaposlenih u više oblasti

Članovi Vlade usvojili su više zaključaka o formiranju radnih grupa koje treba da koordiniraju aktivnosti u vezi sa unapređenjem materijalnog položaja zaposlenih u više oblasti.

Vlada Srbije Zaključkom je obrazovala Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima, kojom će predsedavati predsednica Vlade Ana Brnabić, a za njenog zamenika imenovana je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Za članove Radne grupe imenovani su predstavnici resornog ministarstva, udruženja poljoprivrednika, kao i predstavnici drugih relevantnih institucija.

Zadatak Radne grupe je da sprovede analizu postojećeg formalnog i faktičkog stanja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima, sa posebnim osvrtom na organizovanje prodaje i izvoza poljoprivrednih proizvoda od strane poljoprivrednih gazdinstava, kao i iznalaženje rešenja za terminsku prodaju poljoprivrednih proizvoda.

Usvojen je i Zaključak o obrazovanju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u zdravstvenom sistemu Republike Srbije čiji će zadatak biti da izvrši analizu postojećeg normativnog okvira kojim se uređuju prava, položaj i plate zaposlenih u zdravstvu i da predloži mere za unapređenje zdravstvenog sistema u vezi sa materijalnim i radno- pravnim položajem zaposlenih u tom sistemu.

Radnu grupu će činiti predstavnici Vlade i reprezentativnih sindikata u oblasti zdravstva.

Radna grupa formirana je pošto je potpisan Sporazum o unapređenju materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u zdravstvenom sistemu Republike Srbije između Vlade, s jedne strane, i Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“, s druge strane.

Takođe, usvojen je Zaključak o obrazovanju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u sistemu socijalne zaštite Republike Srbije, sa istim zadatkom - analiza postojećeg normativnog okvira, kojim se uređuju prava, položaj i plata zaposlenih u sistemu socijalne zaštite.

Zadatak i ove radne grupe biće da predloži mere za unapređenje sistema socijalne zaštite u vezi sa materijalnim i radno-pravnim položajem zaposlenih u tom sistemu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja započelo je pregovore sa predstavnicima dva sindikata – zaposlenih u socijalnoj zaštiti i zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti radi unapređenja ovog sistema.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи