Читај ми!

Obijena pravoslavna crkva u selu Devet Jugovića kod Prištine

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića kod Prištine obijena je, a iz nje su nepoznate osobe odnele manju količinu para, preneo je RTS-u sveštenik Aleksandar Našpalić.

Sveštenik Aleksandar Našpalić je rekao da su vandali ušli u crkvu tako što su obili ulazna vrata, napravili premetačinu i odneli novac od priloga crkvi u iznosu od nekoliko desetina evra.

Obijanje crkve paroh Našpalić iz Babinog Mosta, čijoj parohiji pripada crkva u Devet Jugovića, prijavio je policiji, koja je započela istragu.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg obijena je i pre pet godina. Tada je iz nje odneto 25 kilograma voštanih sveća.

Od 150 srpskih porodica koliko ih je bilo do sukoba 1999. godine, u Devet Jugovića ostale su dve, sa manje od desetak članova.

Kancelarija za KiM je saopštila da napad na crkvu predočava tužnu sliku verske netolerancije prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi od strane albanskih ekstremista.

"Vrlo je jasna poruka albanskih ekstermista kada udaraju na crkvu koja predstavlja stub jednog naroda, a svi incidenti na terenu u direktnoj su vezi sa opasnim i zapaljivim izjavama prištinskih političara koji otvoreno žele da unište sve tragove srpskog postojanja na KiM. Ali, srpski narod je, kao i SPC opstao vekovima i odoleo i težim iskušenjima i tako će biti i nadalje", navodi se u saopštenju KiM.

четвртак, 20. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије