Читај ми!

Milica Đurđević Stamenkovski i Snežana Paunović o predstojećim izborima i nacionalnom okupljanju

Predsednica Srpske stranke "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski, u novoj rundi dijaloga vlasti i opozicije na RTS-u, kaže da nacionalno okupljanje ima karakter širine i tendenciju da sabere sve ljude kojima je Srbija na prvom mestu. Ističe da je namera bila da se u nacionalnom okupljanju pronađu i druge stranke, ali da do toga nije došlo i da je sve manje izvesno da će doći. Predsednica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović kaže da ne razume termin "nacionalno okupljanje" i pokušaj da se neko predstavi većim nacionalistima od socijalista, koji su pokazali da umeju po svaku cenu da brane nacionalne interese.

Najkasnije narednog četvrtka u Srbiji će biti raspisani izbori, kako bi mogli da budu održani 17. decembra. I ovog četvrtka, u Jutarnjem programu RTS-a o izborima, ali i o situaciji na Kosovu i Metohiji, sa Draganom Ignjić su razgovarali predstavnici vlasti i opozicije – predsednica Srpske stranke "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski i predsednica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović.

Na pitanje da li će, nakon dogovora "Zavetnika" i Srpskog pokreta "Dveri", nacionalna opozicija nastupiti na izborima na jednoj listi i da li će biti dogovora i sa drugim partijama, Milica Đurđević Stamenkovski kaže da nacionalno okupljanje ima karakter širine i tendenciju da sabere, bez obzira na političke partije, sve ljude kojima je Srbija na prvom mestu i koji prepoznaju da je došao trenutak da se pruži odgovor na spoljne političke pritiske, ali i na unutrašnju političku krizu.

Đurđević Stamenkovski naglašava da je nacionalno okupljanje nova vrednost srpske političke scene.

"Pored saradnje Srpske stranke Zavetnici sa Srpskim pokretom Dveri, pridružili su nam se istaknuti srpski intelektualci poput profesora Ratka Ristića, profesora Miloša Kovića, Dušana Prorokovića, Zorana Čvorovića, Časlava Koprivice i niza drugih pojedinaca koji u nacionalnom okupljanju prepoznaju svoje ideje i žele da ih zastupaju", navodi Đurđević Stamenkovski.

Ističe da je namera bila da se u nacionalnom okupljanju pronađu i druge stranke i da se pridruže partije sa kojima su se, kako kaže, borili protiv Francusko-nemačkog plana.

"Do toga, ne našom voljom, nije došlo, ali ne bih se naročito na to osvrtala, s obzirom na to da je nacionalno okupljanje u pokretu i da je to proces koji je započet", ističe Milica Đurđević Stamenkovski.

"Projekat nacionalnog okupljanja treba da preživi i posle izbora"

Milica Đurđević Stamenkovski priznaje da je sve manje izvesno da će se dogovoru pridružiti i druge partije jer su, kako kaže, kolege iz Novog DSS-a i POKS-a donele odluku da u drugačijem formatu nastupe na izborima.

"To je stvar njihovog izbora i njihove procene. Ne bih o tome naročito govorila jer mislim da je, pre svega, važno da ostanemo na istim idejnim pozicijama, bez obzira na to da li ćemo nastupiti u zajedničkom izbornom formatu ili ne. U svakom slučaju, mislim da je ovo istorijski trenutak koji nalaže nacionalno okupljanje i koji nalaže sabiranje državotvornih snaga", naglašava ona.

Napominje da projekat nacionalnog okupljanja treba da preživi kao koncept i posle izbora i da to nije samo predizborna koalicija koja je oročena na izborni ciklus, već format koji treba da traje i koji treba da donese osveženje na srpskoj političkoj sceni.

Milica Đurđević Stamenkovski tvrdi da liderske ambicije nisu stavljali u prvi plan i da su insistirali na okupljanju oko ideje.

"Insistirali smo na tome da nacionalno okupljanje bude ideja vodilja, a što se tiče liderskih ambicija, smatram da su one u ovom času neodgovorne. Nismo se time rukovodili i o tome najbolje govori činjenica da smo se o zajedničkom nastupu u okviru nacionalnog okupljanja dogovorili u roku od svega nekoliko minuta. Nismo potencirali na razlikama, nego upravo na onome što nas spaja, a to je odnos prema državi i prema građanima", kaže predsednica SS Zavetnici. 

Paunović: SPS nema teške dileme pred izbore

Predsednica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović, godinu dana nakon formiranja vlade čiji je SPS deo, kaže da vidi svoju partiju na vlasti i nakon izbora koji će biti održani 17. decembra.

"Veću važnost za ono što će se desiti posle 17. decembra ima ono što vide građani Srbije i ja bih se, pre svega, oslonila na to. SPS nema teške dileme pred ove izbore, nema teške pregovore jer smo svoje političko delovanje bazirali na sopstvenim idejama, na sopstvenom programu i imali najveću muku, zapravo, da odbranimo sopstveni program od onoga što je Resavska škola, a onda i demagoška priča o tome kako svi nekada brinemo o interesu građanki i građana Srbije", kaže Paunovićeva.

Na pitanje ko to prepisuje od SPS-a i na koga misli kada kaže Resavska škola, Paunovićeva kaže da su programi manje-više svih političkih aktera bazično bar delom prepisani iz programa SPS-a, na čemu, kako kaže, čak i ne zameraju.

"Sa tradicijom trajanja od 33 godine, sasvim je prirodno da smo mi bili baza za formiranje i pravljenje programa svih stranaka. Veći je problem kada bez programa i bezidejno, bez konkretnih ponuda za građane Srbije, krenete da se bavite politikanstvom, politikom, medijskom spekulacijom i jeftinim trikovima. Nisu oni zabranjeni, oni su nepošteni", naglašava Paunovićeva.

Objašnjava da, kada to kaže, ima na umu svakoga ko je probao da objasni da je veći levičar od socijalista. "Takvih imate danas na svim stranama", ističe Paunovićeva.

"Ne mislim da bilo ko ima blanko mogućnost da prisvoji nacionalizam"

Paunovićeva kaže da ne razume ni termin "nacionalno okupljanje" i pokušaj da se neko predstavi većim nacionalistima od socijalista jer su oni, kako kaže, kroz istoriju pokazali da umeju po svaku cenu da brane nacionalne interese.

"Dobro je da razumemo težinu ovog momenta, dobro je da razumemo u kom se dobu živi i u kom se dobu bavimo politikom. Dobro je da prepoznamo da nismo uvek, nažalost, jedini koji će odlučivati o onome što će se dešavati. Svetske prilike se menjaju, više ne iz dana u dan, već iz sata u sat", kaže Paunovićeva.

Ističe da ne misli da su "Zavetnici" i "Dveri" veći nacionalisti od socijalista.

"Apsolutno ne mislim da Srbiji misle išta bolje nego što misle socijalisti i apsolutno ne mislim da bilo ko ima blanko mogućnost da na taj način prisvoji nacionalizam kao takav. Ne sporim pravo nikoga da nađe zajedničku tačku oko koje će se dogovoriti i zajedno nastupiti, zato postoje predizborne kampanje, zato postoje koalicije", kaže Paunovićeva.

Naglašava da joj ostaje žal što nije bilo vremena da socijalisti sprovedu ili bar probaju da sprovedu ideju o promeni cenzusa.

"Sigurna sam da aktuelni saziv i sve što smo gledali za proteklih godinu i po dana nisu za ponos građanki i građana Srbije. Čini mi se da smo smanjivanjem cenzusa ostavili mogućnost da se politikom bave amateri, ljudi koji nemaju svest o tome šta znači biti narodni poslanik, a onda koliku to odgovornost vuče i koliko ostavlja prostora da pravite papazjaniju od najvažnije institucije", kaže Paunovićeva.

Ceo razgovor Dragane Ignjić sa Milicom Đurđević Stamenkovski i Snežanom Paunović u Jutarnjem programu RTS-a pogledajte u video-snimku na početku teksta.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару