Читај ми!

Takovska 10: Banjska i posledice

Banjska je pod blokadom treći dan. Umnožavaju se spekulacije, ali i dalje nema pouzdanih informacija šta se zaista dogodilo u nedelju u ranim jutarnjim časovima. Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da je jedini krivac za aktuelna dešavanja Aljbin Kurti, jer da on nije vodio politiku kakvu je vodio, do trenutne situacije ne bi ni došlo. Novinarka Ljiljana Smajlović i politikolog Despot Kovačević istakli su da je u celoj situaciji mnogo spina i dezinformacija, a da pomoći od međunarodne zajednice nema.

Vlada Srbije proglasila je 27. septembar za Dan žalosti, povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. U srpskim sredinama na Kosmetu je trodnevna žalost. Za to vreme, situacija u Banjskoj je i dalje napeta, a u Prištini su počela saslušanja uhapšenih Srba. 

Koje su posledice oružanog sukoba u Banjskoj, šta očekuje srpsko stanovništvo na Kosmetu – na ova pitanja u emisiji Takovska 10 odgovarali su Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Despot Kovačević, docent Fakulteta političkih nauka, i Ljiljana Smajlović, novinarka i kolumnista Nedeljnika.

Dačić: One koji su protiv Kurtijevog terora nazivaju teroristima

Ivica Dačić je na početku emisije podsetio da su jedine bezbednosne snage na KiM snage Kfora i da bez saglasnosti srpskih opština i Kfora albanske jedinice ne mogu da ulaze na sever KiM. Ističe da je tzv. Kosovo nastalo na terorističkim aktivnostima OVK, kao i da je na sahrani policajca koji je ubijen u Banjskoj bila upravo zastava tzv. OVK.

"A sada one koji su protiv Kurtijevog terora i koji ne prihvataju nezavisnost Kosova nazivaju teroristima. Zaključno sa 1999. između 300 i 400 srpskih policajaca ubijeno je na KiM, njih su ubili tzv. borci za slobodu OVK, a Srbi su sada teroristi“, rekao je Dačić.

Ističe da je jedini i glavni krivac za poslednja dešavanja na KiM Aljbin Kurti, jer da on nije vodio politiku kakvu je vodio, do trenutne situacije ne bi ni došlo.

“Ne opravdavamo bilo kakve nasilne akcije, žalimo zbog ubistva policajca, gubitka života Srba, što je došlo do takvog incidenta koji nije u interesu Srbije“, rekao je Dačić.

"Nećemo da dozvolimo da dođe do dalje eskalacije"

Naveo je da pojedini mediji i opozicija odgovornost prebacuju na predsednika Vučića.

“Ovde se pokušava da se dokaže i pokaže da su Milan Radoičić ili Zvonko Veselinović ti koji su sprovodili ove akcije. Oni bi najviše voleli da su naišli i na Mojsilovića jer im treba veza sa Beogradom, hoće da kažu da neko to uvozi sa strane... A oni s druge strane kažu da je Vučić organizator, a s druge strane da smo se odrekli toga i prebacili sve na Kosovo", naveo je Dačić.

Ističe da to nije tačno i da se Beograd bori za mir, za prava Srba i da neće dozvoliti da dođe do dalje eskalacije svega ovoga, "da ne bismo imali plamen koji se ne može zaustaviti". Najavio je i da će Beograd i dalje učestvovati u pregovorima.

"Bedno je da se na ovakav način, na račun sopstvene države želi dokazati da su Srbi teroristi koji su u svemu tome učestvovali“, rekao je Dačić.

Ljiljana Smajlović je upitala da li je kosovska policija u akciji u Banjskoj imala podršku međunarodnih snaga, ali i zatražila od Ivice Dačića da prokomentariše snimak na kojem se navodno vidi Milan Radoičić, a koji je objavio kosovski ministar unutrašnjih poslova Svečlja.

Dačić je odgovorio da je reč o podvali i da snimak nije od noći kada se dogodio incident.

Srbija stavljena u defanzivu

Politikolog Despot Kovačević je ukazao da je mnogo spina i dezinformacija kada je reč o ovom slučaju, kao i da ništa na deeskalaciji nije urađeno.

Kako je naveo, Srbija je sada stavljena u defanzivu, nakon što je u prethodnom periodu bila priznata kao konstruktivna strana.

"Mene brine pozicija međunarodne zajednice, a tu imamo dve loše vesti, ili ne mogu ili ne žele da zaustave Kurtija“, rekao je Kovačević.

Smajlovićeva je, s druge strane, istakla da su iz međunarodne zajednice spremni da kažu da ste u pravu, a da ništa ne učine da vam pomognu.

Sagovornici Dragane Ignjić konstatovali su da se od Kurtija, kada je došao na vlast, očekivalo da će doneti promene u pozitivnom smislu jer za razliku od prethodnih lidera iz Prištine, nije imao ruke okrvavljene devedesetih, ali da se ispostavilo da je situacija znatno pogoršana.

Celu emisiju Takovska 10 možete pogledati u videu na početku teksta.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару