Читај ми!

Stranci će uskoro lakše dolaziti do srpskog državljanstva 

Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je predlog izmena i dopuna Zakona o strancima i Zakona o državljanstvu, kojima je olakšana i ubrzana procedura dozvole boravka i smanjena papirologija.  

Najveća novina predloženih izmena i dopuna Zakona o strancima je što je omogućeno da se i boravišna dozvola i radna dozvola dobiju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, čime je proces pojednostavljen i radnicima i poslodavcima, koji mogu podneti zahtev za boravak i rad više stranih državljana odjednom.

Predviđeno je i da radna dozvole vredi tri godine, a ne jednu, kao do sada, a stalno boravište stranac može dobiti posle tri godine, umesto pet, što je važeći propis.

Novina je i da će vize za ulazak u Srbiju biti izdavane u elektronskom formatu, što će olakšati dolazak državljana onih zemalja u kojima Srbija nema diplomatsko-konzularna predstavništva.

Izmenama Zakona o državljanstvo olakšan je upis u knjigu državljana, a stranac može postati državljanin Srbije posle tri godine stalnog boravka.

Supružnici državljana Srbije koji nemaju stalno boravište u Srbiji, državljanstvo mogu dobiti nakon 10 godina braka.

 

 

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке