Читај ми!

Brisel, neprijatne scene tokom predstavljanja Nacrta statuta ZSO

Koordinatorka Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština Danijela Vujičić rekla je da prištinska strana nije htela da sasluša predstavljanje Nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Danijela Vujičić rekla je novinarima u Briselu da je tokom predstavljanja Nacrta statuta ZSO doživela neprijatnosti.

„Članovi prištinske delegacije, Kurti i Bisljimi stalno su dobacivali, nisu nam dali da govorimo, bili su podrugljivi i bezobrazni, obraćali su nam se sa nipodaštavanjem i predsednik je na to burno reagovao“, ispričala je Vujičićeva.

Ona je rekla da su predstavnici Upravljačkog tima dobili 30 minuta da predstave Nacrt statuta ZSO.

"Prvo što je predsednik rekao kada smo ušle u prostoriju, koleginica Belović i ja, predsednik je rekao: ‘Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije’. Tu je nastao totalni haos, bunili su se zašto se koristi izraz Kosovo i Metohija, jer to nije deo Srbije“, naglasila je Vujičićeva.

Istakla je da prištinska strana dve nedelje unazad vrši pritiske na Upravljački tim.

"Imali su pet godina da se konsultuju sa nama oko svega. Mi smo bili otvoreni pre pet godina za saradnju, ali zadnje dve nedelje punimo naslovne strane svih albanskih medija, kako ne želimo saradnju i kako nas ministar za lokalnu samoupravu zove preko Fejsbuk naloga", navela je Vujičićeva i konstatovala da to govori ''o njihovoj ozbiljnosti i odgovornosti da oni zaista žele da uspostave ZSO''.

Četiri usvojena sporazuma kao okvir za Nacrt statuta ZSO

Vujičićeva je rekla da je Nacrt statuta rađen četiri meseca, od aprila do avgusta 2018. godine, i u tom periodu konsultovana je akademska javnost, gradonačelnici svih opština, predsednici skupština, eksperti iz oblasti zdravstva, obrazovanja, ekonomije.

"To su bili okviri Upravljačkog tima i mi smo se toga držali sve vreme. Naši okviri su bili da u Nacrt statuta uvrstimo četiri sporazuma dogovorena u dijalogu (dva iz 2013. i dva iz 2015. godine). Oni ni to nisu hteli danas da saslušaju smireno, a obe strane su se obavezale. Da bi ovaj statut dobio na značaju oni moraju da ispune prvi i osnovni sporazum, a to je prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine i drugi sporazum – plan implementacije", istakla je Vujičićeva.

Članovi delegacija, kako je istakla, treba sada da pročitaju ceo Nacrt, član po član i da iznesu eventualne primedbe.

Sledeći korak bi, kako je objasnila Vujičićeva, trebalo da bude primena Plana implementacije.

Nacrt statuta ZSO ima devet poglavlja i 67 članova.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару