Читај ми!

Čekajući 1. septembar – koliki su izgledi za kompromis Beograda i Prištine

Dan nakon susreta sa evropskim posrednikom u dijalogu i američkim izaslanikom za region, predsednik Alksandar Vučić kaže da se o tablicama sa Prištinom ne može razgovarati i da tu gotovo sigurno neće biti pomaka. Sa više optimizma gleda - na problem ličnih dokumenata i nada se nekom kompromisu narednih dana. Za život Srba na Kosovu i Metohiji 1. septembar - neće biti prekretnica, nada se specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Evropski posrednik Miroslav Lajčak najavljuje nastavak pregovora.

Započeto za Briselskim stolom nije završeno ni u Prištini ni u Beogradu. Druga runda pregovora predsednika Aleksandra Vučića sa evropskim i američkim zvaničnicima trajala je do iza ponoći, ali nije rešila problem ličnih dokumenata i tablica. Zato narednih dana Vučić očekuje korak napred u postizanju kompromisa. U analizi situacije, ide korak unazad.

Vučić kaže da da postoji nečija želja da kaže kako je potpisana sloboda kretanja 2011. godine, ali skreće pažnju da u tom sporazumu piše za tranzitne zemlje, a ne da Srbi na KiM moraju imati određena dokumenta.

"Tražio sam, i nije sporno prihvatićemo šta god hoćete, ali morate da garantujete, da se ne mogu zaustavljati Srbi sa KiM samo zato što imaju srpska dokumenta. Mi tražimo da treba da postoji pravo da se Srbin sa KiM sa srpskim dokumentima kreće bez problema. To je dokaz naše državnosti. To je u skladu sa sporazumom", dodao je Vučić.

Kretanje pod tim uslovima odobrava Aljbin Kurti, ali postavlja svoje. Priština će, uverava, odustati od novog pravila ako Srbija odustane od izdavanja registracionog lista Albancima koji sa Kosova i Metohije ulaze u centralnu Srbiju.

"Spreman sam da Vučiću pružim ruku. Ako Srbija pristane da se ubuduće odrekne graničnih kontrola, onda ćemo i mi to učiniti. I onda od 1. septembra neće biti novih pravila", navodi Kurti.

Po pravilu, Priština je odbijala da se u pregovorima dotakne Zajednice srpskih opština, iako je njeno formiranje predviđeno sporazumom iz 2013. godine. Predsednik nagoveštava promenu kursa.

Vučić O tome smo sinoć dva sata govorili i to će tek biti tema. Uprkos činjenici je da je Priština bezbroj puta rekla da nikada neće otvoriti tu temu. Neće moći nigde bez ZSO da se krene, naglašava Vučić.

Ista očekivanja od Prištine ima i američki izaslanik za Zapadni Balkan - da o Zajednici srpskih opština mora da se govori. Ipak, ostavlja širok prostor za njen konačni oblik.

Eskobar: Ako Prištini ne odgovara ZSO, mora da pruži alternativu

Gabrijel Eskobar podseća reči Prištine da postoje ustavna ograničenja za primenu.

Ali naš stav je da moraju da iznesu predlog ako im se ne sviđa predlog Beograda. Ima nekoliko evropskih modela zaštite ljudskih prava koji bi se uklopili u ideju ZSO i to bi pomoglo da obe strane krenu napred. Nema konkretnog roka, ali rok teče. Bitno da su nas čuli i da nastavljamo dijalog, naglašava Eskobar.

Ističe da Amerika u dijalogu ne učestvuje, već samo podržava Evropsku uniju u naporima da pomiri stavove dve strane. I dok je Gabrijel Eskobar održao dugu konferenciju za novinare, posrednik Brisela u pregovorima Miroslav Lajčak oglasio se kratkom porukom na Tviteru.

Nadam se da smo na dobom putu. Poštujem napore predsednika Srbije da podrži evropsko rešenje, napisao je Lajčak na Tviteru.

Rok za pronalaženje rešenja ističe 1. septembra kada će Priština započeti proces preregistracije srpskih tablica na tablice sa oznakama Republike Kosovo. Istovremeno, najavljuje izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata građanima koji imaju srpske lične karte.

понедељак, 05. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару