Ko će "voditi kolo" u pregovorima Beograda i Prištine

Sociolog Vladimir Vuletić smatra da će kosovski Albanci i Tači od sada mnogo više voditi računa o tome šta ima kaže Ričard Grenel nego Miroslav Lajčak. Ističe da će nastavka dijaloga Beograda i Prištine biti, ali da ne očekuje konačno rešenje.

Posle objave Ričarda Grenela da će se predstavnici Beograda i Prištine sastati 27. juna u Beloj kući, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da priznavanje Kosova neće biti tema u Vašingtonu

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, sociolog Vladimir Vuletić rekao je da je jasno je šta stoji iza toga u vezi sa američkom inicijativom, odgovarajući na pitanje da li će Albanci poštovati to što je Ričard Grenel rekao oko nekandidovanja u međunarodnim organizacijama.

"Biće se izbori u Americi, potrebno je da ovo pitanje iniciraju, da se nekakvi rezultati prikažu i da to bude jedan od poena u izbornoj kampanji Trampa, to je jedna dimenzija", rekao je Vuletić.

Druga dimenzija tiče se, kako kaže, našeg odnosa prema svemu tome.

Naveo je primer kako se u Srbiji komšije spore oko međe i da to može da traje i desetinama godina.

"Ne očekujem da će se o ovom pitanju bilo kakav sporazum te vrste dogoditi - konačan. Nastavka dijaloga će biti, a da li će doći do onog o čemu se bruji - ne očekujem konačno rešenje", rekao je Vuletić.

Treća stvar je u vezi sa Albancima. "Pokazalo se da Albanci imaju respekt prema onome što je stav Amerike i kada su neke političke garniture pokušale da se ne ponašaju u skladu sa onim što su bili američki zahtevi, videli smo kako su prošli", ukazao je sociolog.

Ako Amerika bude htela da se poštuje ono što se traži od Albanaca, oni će takvu stvar i isposlovati to je ono što su teme koje se tiču odnosa Albanaca i Amerike.

O stavu EU u pregovorima 

Govoreći o stavu EU, Vuletić kaže da spor između SAD i Evrope, pre svega Nemačke, postoji dugo, kada je reč o odnosu prema Kosovu - 1999. godine kada je bilo bombardovanje je bilo nesuglsica, važilo je pravilo da je Evropi prepištana inicijativa u početku.

"Nije uspevala da to pitanje reši i onda bi se pojavljivali Amerikanci i uslovno rešavali određeni problem", kaže Vuletić.

Kaže da je slična situacija danas, i rivalitet između Amerike i Nemačke koji se devedesetih godina probudio ispoljava se na svim poljima, pa tako i ovde.

Kada je reč o krajnjim ciljevima nema mnogo razlika, ali kada je reč o tome ko će voditi kolo uvek je problem.

Taj rivalitet će se nastaviti i u narednom periodu, smatra Vuletić.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak je posetio Prištinu.

Prema Vuletićevim rečima, kada imate specijalnog izaslanka on razgovara sa svim činiocima.

"Značaj je veliki, ali kada je reč o pitanju rešavanja činjenica - Albanci i Tači će od sada će mnogo više voditi računa o tome šta ima kaže Grenel nego Lajčak. Iz albanske prespektive to nije ključni događaj kada je reč o procesu razgovora sa Beogradom", kaže Vuletić.

Interesantno je, kaže, da se sve ovo dešava u predvečerje izbora u Srbiji.

"Vidite da je poruka Amerikanaca dupla. S jedne strane jasno im je ko će biti nesumnjivi pobednik na izborima u Srbiji i time daju legitimitet izbora, a sa druge strane su dali priliku opozicionim liderima da imaju prostor za različitu vrstu spinovanja kada je reč o mogućem ishodu razgovora u Beloj kući", kaže Vuletić.

Naša strana će pokušavati kao i do sada da održi dobre odnse sa svim akterima na međunarodnoj sceni, zaključio je Vuletić.

недеља, 04. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару