Reagovanja ministara i političkih stranaka povodom incidenta ispred Skupštine

Ministri, političke partije i njihovi lideri najoštrije osuđuju incident u kojem su predsednik Dveri Boško Obradović i nekoliko poslanika i simpatizera te stranke "blokirali" stepenište na ulazu u Skupštinu Srbije. Došlo je i do guranja Obradovića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je dolazio na sednicu.

Ministar odbrane i lider pokreta socijalista Aleksandar Vulin poručio je da mora biti kažnjen "čopor" koji je danas predvodio Boško Obradović,  u incidentu ispred Skupštine Srbije, kao i da to ludilo jednom mora da prestane. 

"Uoči Dana pobede nad fašizmom videli smo da fašizam nije zauvek pobeđen. Ljotićevci su prebili narodnog poslanika. Čopor koji je predvodio Obradović mora biti kažnjen. Ovo ludilo mora jednom da prestane", rekao je Vulin u Nišu, gde je prisustvovao višoj padobranskoj obuci pripadnika 63. padobranske brigade Vojske Srbije.

Vulin je istakao: "Ili će Srbijom vladati zakon ili će ljotićevci prebijati antifašiste, a onda i dovoditi decu na streljanje. Nema mesta za fašiste među slobodnim ljudima, poručio je Vulin", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Radojičić: Nekima cilj da demokratsku debatu zamene nasiljem

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić naglašava da današnje scene na ulazu u parlament još jednom potvrđuju da nekima cilj politike nije traženje kompromisa, dogovora i rešenja, već da po ko zna koji put demokratsku debatu zamene nasiljem u Skupštini. 

"Slika koju smo jutros imali prilike da vidimo ispred republičkog parlamenta je nešto što nijedno demokratsko društvo sebi ne sme da dopusti", istakao je Radojičić. 

Dodaje da takvo ponašanje neodgovornih poslanika ne sme biti tolerisano i da da takvi incidenti narušavaju ugled institucija, jer politika nije nasilje, već program i ideje.

"Ubeđen sam da će građani svoj stav, o današnjem i sličnim neprimerenim ponašanjima, izneti vrlo brzo na predstojećim izborima", zaključio je gradonačelnik Beograda.

Vučević: Nasilje neće pobediti u Srbiji, Obradović gubitnik

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević osudio je napad Boška Obradovića i njegovih pristalica na narodne poslanike i poručio da nasilje nikada neće pobediti u Srbiji.

"To je poruka svima koji su se danas fizički obračunavali sa narodnim poslanicima, a sutra će prolivanjem krvi pokušati da dođu na vlast", napisao je Vučević na društvenim mrežama.

"Ljotićevac i fašista Boško Obradović, jedan od lidera Saveza za Srbiju najobičnija je iskompleksirana kukavica", naveo je Vučević.

Naglasio je da Obradovićeva politika motornih testera, udaranja novinarki i pesničenja narodnih poslanika nikada neće proći u Srbiji.

"Jednom smo pobedili fašizam. Pobedićemo ga opet", poručio je Obradović. Dodao je da je Srbija demokratska država i da nikada neće uspeti da je sruši "grupica fašista" koji se, kaže, kriju iza poslaničkih imuniteta. 

Đurić: Obradović napao srpski narod i Narodnu skupštinu

Potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Đurić upozorio je da Boško Obradović i "fašistička falanga" Saveza za Srbiju nisu danas napali samo određene narodne poslanike po imenu i prezimenu već srpski narod i Skupštinu Srbije. 

Obradović je, prema Đurićevim rečima, to učinio upravo na dan kada veliki deo Evrope obeležava pobedu nad fašizmom, dok se drugi deo Evrope sprema da sutradan obeleži pobedu nad fašizmom, "pokazujući nažalost da fašističke metode delovanja kod pojedinih političara još uvek nisu odbačene".

"Sasvim sigurno da javnost u Srbiji, srpski narod i državne institucije Srbije jesu spremni da ovoj vrsti političkog fašizma zadaju zakonit i odlučan udarac, udarac sile zakona i udarac snage narodne volje koja se pokazuje na izborima", smatra Đurić.

Uveren je da neće dugo proći pre nego što Boško Obradović "silom narodne volje dobije konačni odgovor na svoje fašističko divljanje".

"Do tada pozdravljam vas tradicionalnim srpskim pozdravom: smrt fašizmu", rekao je Đurić. 

Dačić: Srbiji će se pobeda nad fašizmom desiti 21. juna

Socijalistička partija Srbije najoštrije osuđuje nasilje, mržnju i fizičke napade na političke neistomišljenike od strane lidera Dveri Boška Obradovića i Saveza za Srbiju, kaže predsednik SPS Ivica Dačić.

"Sutra ceo svet obeležava 75 godina od pobede nad fašizmom, a u Srbiji će se pobeda nad fašizmom desiti 21. juna, kada narod da svoj sud na izborima", naveo je Dačić u izjavi za Tanjug.

Dodaje da ne sumnja u odluku naroda da zaštiti demokratiju i obezbedi budućnost Srbije.

Šešelj: Radikale niko neće tući na skupštinskim stepenicama 

"Radikale niko neće tući na skupštinskim stepenicama, ni na bilo kom drugom mestu", izjavio je danas lider SRS Vojislav Šešelj i dodao da je vladajuća koalicija dozvolila da Boško Obradović napada njihove poslanike.

"Ako dozvoljavate da vaše poslanike napadaju, to će postati standardna praksa. Vi to dozvoljavate, vi jaučete ovde. Ja sam samo jauke čuo od strane vladajuće koalicije. Gde vam je odlučnost?", rekao je Šešelj u parlamentu.

"Ako se tuče poslanik na stepenicama Narodne skupštine šta će nam onda Narodna skupština, da je ukinemo?", upitao je Šešelj.

Marković: Tužilaštvo da hitno reaguje 

Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković Palma najoštrije osuđuje kako kaže "divljanje Boška Obradovića i grupe njegovih huligana". 

Jedinstvena Srbija poziva tužilaštvo da hitno reaguje i primeni zakon, i uhapsi kako navode tog višestrukog povratnika u vršenju krivičnih dela i pokaže da u državi Srbiji funkcionišu državne institucije i da je zemlja u kojoj se primenjuje vladavina prava.

Jovanović: Bošku ništa drugo ne preostaje 

"Baš me briga za Boška Obradovića 'bez mozga' i njegovih 20 bitangi", kaže lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Dodaje, da osim incidenata, "Bošku ništa drugo ne preostaje".

Pristalice Dveri su danas Jovanovića nazivale pogrdnim imenima i vređali ga.

Jovanović za Tanjug kaže da ga uvredi i da je takvo ponašanje samo auto-put do kolektivnog ludila. PUPS sa gnušanjem osuđuje nasilničko ponašanje Obradovića i njegove "divlje horde" kao sraman pokušaj očajnika zatečenih u sopstvenom beznađu.

PUPS: Dijalog nema alternativu 

Nasilničko ponašanje Obradovića i njegove "divlje horde" kao sraman pokušaj očajnika zatečenih u sopstvenom beznađu PUPS sa gnušanjem osuđuje .

Ta partija ističe da dijalog i demokratske institucije nemaju alternativu. 

Živković: Obradovićeva pobuna više koristi Vučiću nego opoziciji

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da način na koji je Boško Obradović izveo "pobunu" više ide na korist Aleksandru Vučiću nego borbi za normalnu, demokratsku i zdravu Srbiju. "

On je dodao da se pobuna nikada ne najavljuje, nego se samo kaže "radili smo i pobedili smo". 

SDPS: Radikalizacija političkih prilika 

Socijaldemokratska partija Srbije osudila je ponašanje poslanika i lidera Dveri Boška Obradovića ispred Skupštine Srbije, uz ocenu da takvo ponašanje može samo doprineti radikalizaciji političkih prilika u zemlji i produbljivanju podela.Kažu da su mirni protesti građana i političkih partija legitimno sredstvo političke borbe, ali da je svako pribegavanje nasilju štetno i opasno po društvo u celini.  

LSV i Vojvođanski front: Političku borbu vratiti u demokratske okvire 

Liga socijaldemokrata Vojvodine i koalicija Vojvođanski front ističu da je političko delovanje Boška Obradovića i ranije je bilo bazirano na desnom ekstremizmu, veličanju fašističke politike Dimitrija Ljotića i pozivanju na revitalizaciju ideje Velike Srbije.

Pozivaju sve političke aktere da političku borbu vrate u demokratske okvire i da pokažu da je ideja normalne i moderne Srbije nešto što mora biti prioritet.

"Nažalost, ovih dana imamo priliku da gledamo sve osim demokratije. Danas smo imali priliku da vidimo kako Boško Obradović i njegov Pokret Dveri na koji način vide demokratiju. Nažalost, to više liči na 30. godine u Nemačkoj", ocenio je portparol LSV Aleksandar Marton. 

Srpska lista: Obradović hrabrost nije pokazao dolaskom na Kosmet

U danima kada naša zemlja i čitav civilizovani svet slave pobedu nad fašizmom u Beogradu Boško Obradović na ulazu u Narodnu skupštinu demonstrira fašističke manire i poziva na linč i sukobe, ističe se u saopštenju Srpske liste.

U 21. veku, kada smo suočeni sa nezamislivom pandemijom, kako navodi Srpska lista "fašista Obradović maltretira legalne i legitimne predstavnike srpskog naroda".

Dodaje se da se srpski narod na Kosovu i Metohiji ne seća da je Boško Obradović ikada bio dovoljno hrabar da svoju hrabrost pokaže svojim dolaskom na Kosmet kada se naš narod borio za goli opstanak.

U ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije koji ponosno i ljubomorno čuva Srbiju na ovim prostorima pozivamo nadležne organe da spreče fašistu Obradovića u napadu na predstavnike naroda i naše institucije, poručuje Srpska lista.

SNP: Srbija nikada neće dopustiti nasilje 

"Srbija je stara demokratska i evropska država koja ima svoj Ustav, zakone i legitimne institucije i nikada neće dopustiti da se nasiljem, pretnjama i ulicom odlučuje o predstavnicima u njenim najvažnijim institucijama, niti o nosiocima vlasti", poručuje Srpska narodna partija u saopštenju dostavljenom medijima.

Jovanov: Bolesna ideja da se izazove građanski rat 

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov za incident ispred Skupštine Srbije rekao je da se radi o bolesnoj ideji da se u Srbiji izazove građanski rat, nakon koga bi se vinovnici nekako dočepali vlasti, jer demokratskim i mirnim sredstvima ne mogu.

Jovanov je u saopštenju naveo da je to učinjeno po naredbi Dragana Đilasa, a da "fašistička banda predvođena Boškom Obradovićem nije samo napravila novi u nizu incidenata".

On je dodao da u tom kontekstu i sa tim ciljem, već nekoliko dana unazad nastupaju svi, kako kaže, Đilasovi plaćenici i mediji koji su pod njegovom kontrolom. 

Jovičić: Sankcionisati vandalizam Obradovića

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić naveo je da su Obradović i njegove pristalice, koji su nasrnuli na narodne poslanike i ministre u Vladi Srbije na ulazu u parlament, tim činom uputili poziv na nasilje prema svakome ko misli drugačije od njih.

Dodaje da poslanici dela opozicije mesecima ne dolaze na skupštinska zasedanja, da su dovodili svoje pristalice da motornim testerama zastrašuju i napadaju novinare i radnike RTS-a, kao i da danima na društvenim mrežama prete smrću predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj deci.

Kako kaže, danas su otišli korak dalje i krenuli u fizički obračun sa poslanicima SNS-a i to na ulaznim vratima državne institucije.

"Uveren sam da će državni organi reagovati i sankcionisati ovo divljačko ponašanje. Pred zakonom su svi isti i ne sme se dozvoliti da se huligani i nasilnici sakrivaju iza poslaničkog imuniteta", naglasio je Jovičić. 

SPO: Namera da se destabilizuje zemlja

"Ovakvi nasilni incidenti koji se u organizaciji nekih opozicionih stranaka događaju u dužem periodu, svedoče o njihovoj nameri, ali i nekih krugova u inostranstvu, da destabilizuju srpsku političku scenu, ugroze rad legitimnih institucija, odlože održavanje izbora i zaustave našu zemlju u nameri da se približi zapadnim ekonomskim standardima i postane punopravni član Evropske unije", navodi se u saopštenju SPO koje je potpisao zamenik predsednika te partije i narodni poslanik Aleksandar Čotrić. 

петак, 02. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару