Srebrenica, prepreke na putu pomirenja

Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici odlučio je da je državni vrh Srbije nepoželjan 11. jula na komemoraciji u Potočarima. Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković objašnjava da takva odluka nije usmerena direktno protiv državnog vrha Srbije nego protiv, kako kaže, svih koji negiraju genocid. Premijer Aleksandar Vučić kaže da su predstavnici Srbije razumeli poruke iz Srebrenice.

Pre gotovo godinu dana prvo je pokušaj pomirenja pao u senku kamenovanja, kada je u Srebrenici napadnut srpski premijer. Onda su samo četiri meseca od napada ulicama tog mesta šetali srpski i bošnjački zvaničnici i stigla najava da će Vlada Srbije Srebrenici donirati pet miliona evra. Taj dan je Ćamil Duraković ocenio gotovo istorijskim.

Danas kao da se istorija vraća korak nazad, makar ona u vezi sa obeležavanjem godišnjice zločina u Potočarima. Gosti iz Beograda 11. jula tamo nisu dobrodošli.

"Saradnja sa Srbijom je nesporna i mi ćemo uvek zaželeti dobrodošlicu Vučiću i Vladi Srbije u odnosima Srebrenica–Srbija. Ovde je reč o memorijalnom centru i tamo gde porodice imaju ekskluzivno pravo reći da ili ne", poručuje načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Objašnjava i razlog: "Ne želimo neprijatnost onima koji negiraju genocid niti porodice žele da oni budu tu i da proizvedu tu neprijatnost."

Broj stradalih Bošnjaka na tom prostoru do sada nije precizno utvrđen, otuda i različita gledišta. Za Beograd je to strašan zločin, ne i genocid. Skupština Srbije usvojila je 2010. godine Deklaraciju kojom je taj zločin osuđen.

"Oni su kod nas uvek dobrodošli, i mi smo bili dobrodošli kod njih pre nekoliko meseci. Durakovića doživljavam kao prijatelja Srbije, svog dobrog poznanika, on je u Beogradu i Srbiji uvek dobrodošao", rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Dodaje da o Srebrenici misli isto što i prošle godine i, kaže, uvek bi isto rekao. Napominje da razume sve što kažu jer, dodaje Vučić, imaju pravo da nekoga žele i ne žele.

"Nećemo da pravimo problem. Prihvatamo ideju da smo višak u Srebrenici", naglašava Vučić.

"Ako vi hoćete od duboke ljudske solidarnosti, duboke potresenosti nečijom žrtvom i poštovanja žrtava da pravite politiku, neka bude na našu dušu, ali, evo, svi predstavnici bošnjačkog naroda su dobrodošli u Bratunac", naglašava ministar za rad Aleksandar Vulin.

Predsednik Srpske, na čijoj se teritoriji nalazi Srebrenica, poručuje da na ceremoniji u Potočarima neće biti političara iz Banjaluke.

"Svet mora da zna da je ovo njihova odluka, i da je na ovaj način pokazan i prezir i cinizam, i dokaz je da oni ne žele nikakvu vrstu pomirenja. Srebrnica je u Republici Srpskoj, državno rukovodstvo Srbije je dobrodošlo u svakom pogledu i u Srebrenici. Ovo pokazuje pravo lice Durakovića i njegovih partnera koji su ćutali i nisu ništa uradili na temu napada na premijera Vučića", napominje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da je odluka da je državni vrh Srbije nepoželjan na komemoraciji u Potočarima – licemerna i korak unazad u odnosima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару