Transparentnost: Manjkavosti u Akcionom planu za Poglavlje 23

Vlada Srbije je na sednici 27. aprila usvojila akcioni plan za pregovaračko Poglavlje 23, ukazala je nevladina organizacija Transparentnost Srbija, pozivajući se na saopštenje objavljeno na sajtu Ministarstva pravde. Plan, kako navode, ima višše nedostataka.

"Transparentnost Srbija" ističe da je, međutim, u tom akcionom planu za mnoge aktivnosti kao rok sprovođenja stoji četvrti kvartal 2015. godine ili prvi kvartal 2016. godine, koji su, u momentu usvajanja ovog dokumenta već protekli.

"Sa formalne strane, vrlo je neobično da ovaj dokument usvaja Vlada u tehničkom mandatu, a da to nije učinila dok je bila u punom kapacitetu. Naime, još u septembru 2015, dakle, pre celih sedam meseci, isti ovaj akcioni plan je 'usaglašen sa poslednjim preporukama' i 'potvrđen od strane Evropske komisije u Briselu", navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Ta organizacija navodi da je druga neobična stvar to što, za razliku od ranijih prilika, kada je pitanje pregovora i planova za borbu protiv korupcije služilo kao prilika za promociju, ovaj put toga uopšte nije bilo, pa na sajtu Vlade, u okviru informacija o sednici za ovo poglavlje, Akcionog plana i nema.

Transparetnost ipak ističe da je bolje da se pregovori o procesu pridruživanja otvore, pa makar i sa veoma manjkavim akcionim planovima, nego da stoje na mrtvoj tačci godinama i dodaje da to daje veće mogućnosti nadzora, makar za one aktivnosti koje su ušle u taj plan.

"Međutim, i građani Srbije i buduća Vlada i Evropska komisija moraju biti svesni da se ni punim sprovođenjem ovog AP stanje u borbi protiv korupcije neće dovesti na nivo koji je ne samo potreban, nego i ostvariv. Ako svi oni žele krupan iskorak u borbi protiv korupcije, onda će akcioni planovi morati da budu daleko ambiciozniji i mnogo ozbiljnije shvaćeni", ističe nevladina organizacija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи