Читај ми!

Vladika Teodosije: SPC traži otvaranje dijaloga o srpskoj baštini

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije poručuje da Srpska pravoslavna crkva traži da se zaustavi proces ulaska Kosova u Unesko i traži da se pod pokroviteljstvom EU što pre otvori dijalog o srpskoj baštini na Kosovu i Metohiji.

Vladika Teodisije je, povodom predloga o članstvu Kosova u Unesku i izjave zamenika kosovskog ministra spoljnih poslova Petrita Selimija, naveo da je u situaciji u kojoj srpska baština nema adekvatno međunarodno garantovanu zaštitu, apsolutno jasno da bi ulazak Kosova u Unesko bio otvoreni akt kulturne represije nad srpskom baštinom na KiM, koja je u poslednjih 15 godina više puta stradala upravo od albanskih ekstremista, prenosi Tanjug.

"Naši manastiri i crkve nisu i ne mogu biti muzeji, već su bogoslužbeni objekti, i svaki pokušaj Prištine da primeni nasilje bilo institucionalnim putem ili podsticanjem antipravoslavnog raspoloženja biće dodatni pokazatelj stvarnih namera koje vode albanizaciji celokupne kulturne i duhovne baštine na KiM", naveo je vladika Teodosije u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, izjave koje se iz Prištine plasiraju u svet da su srpske crkve na Kosovu navodno zaštićene padaju u vodu pred činjenicom da su to jedini hrišćanski objekti u Evropi pod bezbednosnim režimom policije i NATO snaga, što je direktna posledica višegodišnjeg albanskog vandalizma, etničke i verske netolerancije.

Odbijanje Prištine da prihvati briselski dijalog o srpskoj pravoslavnoj baštini jasno pokazuje da je njihov cilj da što pre uđu u Unesko kako bi status u toj organizaciji iskoristili kao sredstvo dalje kulturne represije protiv Srpske pravoslavne crkve, istakao je vladika Teodosije.

SPC je, kako navodi, spremna da svoju zabrinutost zbog odbijanja dijaloga Prištine otvoreno potvrdi još jednom pred svim članicama Uneska i da upozori da će eventualnim prijemom Kosova u ovu organizaciju, posebno u ovakvoj situaciji, našim svetinjama, koje su i jedini objekti Uneska na Kosovu i Metohiji, biti nametnuta otvorena okupacija.

"Posle svega ovoga, naša eparhija ne može da ima poverenja u kosovske institucije i do početka dijaloga o kulturnoj i duhovnoj baštini biće prinuđena da suspenduje direktne kontakte sa kosovskim zvaničnicima, nastavljajući da svoje probleme sa Prištinom rešava uz posredovanje međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji, ukoliko oni pokažu za to spremnost", naveo je vladika Teodosije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару