Читај ми!

Srbija želi bliske odnose s Austrijom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i austrijski kancelar Verner Fajman sastali su se u Beogradu. Srbija želi što bliže odnose sa Austrijom, zato što iz Austrije u Srbiju dolazi najveći broj investicija, poručio je Vučić posle sastanka. Fajman ističe da će Austrija biti pouzdan partner Srbiji na putu ka EU.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da Srbija od austrijskih investitora hoće da uči kako da i mi imamo uspešnu privredu i investitore koji će ulagati u Austriji.

"Siguran sam da taj preduzetnički duh u Srbiji ne može da umre", uveren je premijer.

Poručio je i da Srbija sa Austrijom želi i dobre političke odnose, iako je, kako je rekao, u razgovoru najviše reči bilo o ekonomiji i evropskom putu Srbije.

"Srbija će uraditi sve, iako smo suočeni sa dnevnim problemima, zbog kojih ponekad može da izgleda da odlažemo ispunjavanje obaveza. Ali, mi ćemo naše obaveze na evropskom putu ispunjavati", rekao je Vučić.

Istakao je da je o tome razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom nedavnog boravka u Berlinu.  

Vučić je rekao i da je sa saveznim kancelarom Austrije razgovarao o poglavljima 23 i 24, istakavši da Srbija mnogo toga mora da promeni kada je u pitanju vladavina prava i pravna država.

"To je preduslov za bolju ekonomiju, dolazak većeg broja investitora. Mi moramo da budemo konkurentniji, bolji od ostalih u regionu da bismo privukli investitore", rekao je Vučić.

Naglasio je da je zahvalan austrijskom kancelaru, jer doživljava Srbiju kao važnog partnera na Zapadnom Balkanu, navodeći da se "nikada nećemo libiti da iskoristimo poznanstvo i prijateljstvo i da pozovemo Austriju kad nam podrška bude potrebna.

Vučić je naglasio da će Srbija i dalje biti faktor stabilnosti, a ne nestabilnosti regiona, i naveo da misli da je uloga Srbije u Evropi i Zapadnom Balkanu veoma važna.

"Ne libim se da kažem da smo uvek spremni da saslušamo savete prijatelja", rekao je Vučić i istakao da Srbija vodi politiku u ime svojih građana.

"Ali bismo voleli kad bismo znali onoliko stvari koliko znaju austrijske kolege i kad bismo mogli to da primenimo", rekao je srpski premijer.

Podrška Srbiji na putu ka EU 

Kancelar Fajman je poručio da će Austrija biti dobar i pouzdan partner Srbiji na putu ka EU, ali da ne može da kaže da li će Srbija biti članica Unije do 2020. godine. Vučić je rekao da će Srbija uraditi sve što može na tom putu do 2019. godine, i istakao da je onda odluka na zemljama članicama EU.

"Upoznat sam sa činjenicom da premijer Vučić ističe 2019. i 2020. godinu kao realne, ne znam koliko je to ostvarivo, ima puno zadataka da bi se do toga došlo. Ali mogu reći da će Austrija biti pozudan i dobar partner na tom putu", rekao je Fajman.

Vučić je objasnio da nikada nije lagao narod, niti je rekao da će Srbija sigurno biti članica EU 2020, već da će ispuniti ono što je do nje i što može da uradi do 2019. godine, a da je onda na Austriji, Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama da donesu odluku da li žele da nas prime u EU.

"To je jedan fer odnos, jer ja ne želim da stičem političke poene na neistinama ili poluistinama. Narodu kažemo šta jeste. Od nas zavisi kako ćemo urediti našu zemlju. Ovo što radimo ne radimo zbog EU već zbog svojih građana, a ako EU bude smatrala da smo dobro uradili posao - hvala vam, a ako budete imali neke druge političke probleme u tom trenutku - to je stvar o kojoj Srbija ne odlučuje", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je Srbija spremna da održi zajedničku sednicu vlada dveju država. Premijer je, međutim, istakao da takve sednice moraju prethodno da budu dobro pripremljene, kako ne bi ličile na konferencije za novinare.

Kancelar Fajman je rekao da se moraju izvući pouke iz prošlosti, i da razni važni datumi u vezi sa Prvim svetskim ratom, koje ovih dana obeležavamo, ali i Drugi svetski rat i ratovi na prostoru nekadašnje Jugoslavije, pokazuju da nam je neophodna zajednička, mirna Evropa.

"Rat i nasilje nikada nisu rešili konflikte i zato je tesna saradnja u svim oblastima u zajedničkom regionu od odlučujuće važnosti", naglasio je Fajman, koji je u Beograd doputovao u pratnji ministra odbrane Geralda Kluga.

Austrijski kancelar je izrazio posebnu zahvalnost premijeru Vučiću na otvorenom razgovoru o situaciji u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, ali, kako je naveo, pre svega o ekonomskom razvoju, ali i međusobnim ekonomskim odnosima.

Fajman se sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je uputio poziv austrijskoj strani za učešće u zajedničkoj manifestaciji povodom godišnjice otpočinjanja Prvog svetskog rata, kod Spomen-crkve Svetog Dimitrija u Lazarevcu, u čijoj kripti počivaju posmrtni ostaci stradalih srpskih i austrougarskih vojnika.

"To bi simbolično označilo zatvaranje poglavlja ratovanja, traženja krivaca i odgovornih i otvaranje novog poglavlja trajnog mira", rekao je predsednik Nikolić tokom razgovora s Fajmanom.

Austrijski kancelar Verner Fajman naglasio je da Austrija pripada onima koji podržavaju proširenje EU i naglasio značaj stvaranja pravne države i borbe protiv korupcije u Srbiji.

Posle Beograda Fajman putuje u Sarajevo, gde će se se sastati sa šefom bosanske vlade Vjekoslavom Bevandom, kao i pripadnicima austrijske vojske u međunarodnoj misiji.

U Prištini, u petak, planiran je susret sa pripadnicima austrijske vojske pri Kforu, a istog dana, na kraju balkanske turneje Fajman će se, u Brdu kod Kranja, sastati sa premijerima Slovenije i Hrvatske, Alenkom Bratušek i Zoranom Milanovićem.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи