Читај ми!

Intervju RTS-a: Ivica Dačić

Briselskim dogovorom garantovana najveća moguća bezbednost srpskom stanovništvu sa severa Kosmeta, a veće garancije od tih nismo mogli da dobijemo, rekao za RTS Ivica Dačić. Sa Putinom sam razgovarao o konačnom rešenju za Kosmet i od njega dobio obećanje da će o tome razgovarati i sa američkim predsednikom, kaže premijer i dodaje da nije realna opcija da Rusi pošalju svoje trupe na Kosovo.

Priče o tome da bi Rusija mogla vojno da interveniše na Kosovu je samo fantazija u nečijim glavama, kaže premijer Ivica Dačić. Gostujući na RTS-u, Dačić je rekao da je poseta Moskvi bila ranije zakazana i da dijalog u Briselu uopšte nije bila tema njegovog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Intervju RTS-a: Ivica Dačić"

Dačić ističe da je Rusija najveći prijatelj Srbije, ali da nisu realne opcije da ruske trupe budu na Kosovu u okviru Kfora, jer oni odbijaju da im komanduje neko iz NATO-a.

Premijer dodaje da je sa Putinom razgovarao o konačnom rešenju pitanja Kosova i Metohije i da mu je on obećao da će o tome razgovarati sa predsednikom Amerike, nemačke i drugih evropskih zemalja.

"Kada govorimo o konačnom rešenju jasno je da ono ne može biti bez UN, a to znači da Kosovo nikada neće biti u potpunosti nezavisno sve dok ne reši pitanje članstva u UN", naveo je premijer.

Prema njegovim rečima, to je praktično naš jedini adut koji imamo u rukama jer sve ostalo su organizacije koje, možda osim OEBS-a, ne zavisi toliko od nas da li će oni biti primljeni ili ne i u tom smislu zaista je potreban jedan visok nivo političkog konsultacija.

"Tema mojih razgovora sa Putinom bili su strateško partnerstvo Rusije i Srbije, političke konsultacije i ekonomska saradnja na najvišem mogućem nivou", rekao je Dačić i istakao da je Rusija spremna da podrži srpski stav kada je reč o konačnom rešenju pitanja Kosova.

Istovremeno, podseća Dačić, Rusija nikada nije osporila evropski put Srbije.

"Oni su samo, kao i mi, protiv ucena iz Evropske unije", napominje Dačić. 

Premijer kaže da je predlogom briselskog sporazuma o severu Kosova i Metohije garantovana najveća moguća bezbednost srpskom stanovništvu sa severa pokrajine i da veće garancije od tih nisu mogle da budu postignute.

"Dobili smo garancije od onih koji komanduju, a to je da kosovska vojska ne sme da dođe na sever. To je prvi put da smo dobili takve garancije. Dobili smo ih od generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena, a bila je prisutna i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Oni su garanti sporazuma", rekao je Dačić.

Objasnio je da buduća kosovska vojska "ili bilo koja druga formacija" neće moći da uđe na teritoriju četiri opštine.

"Može da dođe na sever samo uz pristanak Kfora, odnosno NATO i u to u slučaju katastrofa i to samo uz pristanak Srba. Mi nismo mogli da izmislimo veću garanciju", naglasio je Dačić.

Premijer je rekao da dok smo vodili bitke za koje smo unapred znali da ne možemo da dobijemo postali smo mali.

"Možda će nas mrzeti, ali kasnije generacije će nas poštovati", istakao je Dačić dodajući da je važno da idemo pravim putem.

Prema njegovim rečima, bolje je da sprečimo buduću kosovsku oluju nego da kasnije držimo parastose.

"Ova Vlada preuzima odgovornost, svako može lično da se žrtvuje ali niko nema pravo da žrtvuje celi narod. Ceo srpski narod je žrtvovan proteklih sto godina", naveo je predsednik Vlade.

O pretećim porukama

Govoreći o pretnjama koje su mu upućene preko SMS poruka, premijer je rekao da ga to ne plaši, jer "nije izdajnik".

Dačić kaže da je i večeras dobio preteću poruku od "čoveka iz Sremske Mitrovice", čija je sadržina bila da će "dobiti metak", ali da je, uz konsultacije sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, naložio policiji da ne reaguje na takve pretnje.

"Policija je to počela da radi, ali smo Vučić i ja to zaustavili da ne bismo od njih pravili heroje i da ne bi ispalo da smo se nečega uplašili", objasnio je Dačić.

Istakao je da nije izdajnik i da želi da vodi jasnu i odlučnu politiku, podsetivši na 1389. godinu i žrtvu Srbije zarad očuvanja svog naroda.

"Dobio sam i poruku da smo izdali cara Lazara. On je stradao na Kosovu, ubio ga je Bajazit. Carica Milica je sledeće godine odvela svoju ćerku u harem Bajazita, dala je za ženu čoveku koji je ubio njenog muža, čoveku druge vere, koji je napao Srbiju, odrubio glavu njenog muža. Zašto? Odluku je doneo Sabor i crkva. Da li je carica Milica izdala svog Lazara time? To je uradila zbog svog naroda i danas su u SPC Milica i Olivera simbol žrtve za srpski narod", objasnio je Dačić.

Premijer Srbije poručio je građanima Srbije koji su otišli u inostranstvo da ne dele lekcije iz tih zemalja, već da se vrate u Srbiju i podele sudbinu svog naroda.

"Iz Austrije mi je jedan poslao poruku i rekao da nikako ne ulazimo u Evropsku uniju. On je otišao u Austriju, tamo je odveo decu, a ovde će druga deca da budu uništavana. Vratite se u Srbiju, delite sudbinu svih, pa onda delite lekcije", poručio je Dačić.

Nismo prodali Kosovo za datum

Premijer Dačić je ocenio da je potisivanje predloga briselskog sporazuma istorijska odluka i da nije tačno da je državni vrh prodao Kosovo zarad dobijanja datuma za početak pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Dačić je naglasio da je potpisivanjem predloga sporazuma sa Prištinom spaseno "ono što se spasti može", ujedno ocenivši kao lakrdiju stav jednog dela javnosti da je "Kosovo prodato za datum".

Premijer je rekao da pregovorima nije kraj i da je otvorena nova era odnosa sa Evropskom unijom.

Premijer Srbije je naglasio da je ulazak u Evropsku uniju nacionalni i državni interes Srbije, "jer ovaj narod treba da živi bolje, zato što je Rusija daleko, zato što ne možemo sami okruženi NATO i EU i jer ne možemo da imamo bolju budućnost van integracija".

Dačić nije odbacio mogućnost da se u pregovorima sa EU o priključenju pojave novi uslovi, ali da treba "pametno odigrati igru".

"Srbija će pregovarati po poglavljima kao i svaka druga država. To su prazne priče o novim preprekama. Mi Kosovo nismo završili, ovo je možda kraj početka, ali dajte da budemo pametni da zajedno odigramo ovu igru, da ne doživimo sudbinu sa nekih drugih teritorija. Dajte da pobedimo na neki pametniji način nego boreći se sami protiv celog sveta, jer u tome ne možemo da uspemo. Da li će biti nekih drugih tema, sigurno će biti, ali za nova uslovljavanja nećemo znati dok ne dobijemo datum", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, potrebno je ući u EU, "a ukoliko nam se ne sviđa lako ćemo izaći", i kao dobar primer naveo Litvaniju.

"Litvanija je dobila sedam milijardi za strukturne reforme, a posle neka mi neko kaže da to nije u interesu Srbije. Oni sada imaju 19.000 dolara godišnje po glavi stanovnika", rekao je Dačić.

Govoreći o ekonomskoj koristi od ulaska u EU, Dačić je upozorio da će Srbiju, ukoliko ostane izvan EU, prestići i Albanija.

"Ako nas pretekne Albanija u ekonomskom razvoju, to znači da mi kao narod treba kolektivno da izvršimo harakiri", zaključio je Dačić i pojasnio da to ne znači da ima nešto protiv te zemlje, već da je ona oduvek bila sinonim za loš životni standard.

Upitan za rekonstrukciju vlade, Dačić je rekao da nije sporno da to pitanje bude postavljeno, ali kada se izađe iz teških pitanja, poput kosovskog.

"To sad uopšte nije bitno, to su potpuno sporedne teme. Bitna stvar je da smo uspeli da zaštitimo državu", naveo je premijer.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару