Nikolić i Dačić u Banjaluci

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić učestvuju u Banjaluci na sednici Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske koji čine predsednici i premijeri.

16.00 -  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Banjaluci da je spreman za saradnju sa vlastima u Sarajevu, ali da je za to potrebna obostrana volja.

13.30 - Počela sednica Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske.

13.03 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić doputovali u Banjaluku.

12.10 - Predsednik RS Milorad Dodik rekao da će na sastanku u Banjaluci biti potvrđeno ono što je u prošlosti činjeno na poboljšanju veza Srbije i RS, ali i promovisani određeni novi zajednički projekti.

Sednici Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske u Banjaluci prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Nikolić je, uoči odlaska u Banjaluku, poručio da Republiku Srpsku i Srbiju teško ko može da rastavi, kao i da je otvoren za susrete sa bošnjačkim, hrvatskim i kosovskim liderima Bakirom Izetbegovićem, Ivom Josipovićem i Atifetom Jahjagom.

Kako je najavljeno iz Pres-službe predsednika Srbije, Nikolić će u Banjaluci prisustvovati potpisivanju memoranduma o saradnji Ministarstva pravde RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Ministarstva pravde i državne uprave Srbije.

Memorandum će potpisati ministri Nikola Selaković u ime Srbije i ministarke Gorana Zlatković i Lejla Rešić u ime RS.

Ovo je prva Nikolićeva poseta Banjaluci od stupanja na dužnost predsednika Srbije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, uoči sednice saveta za sprovođenje specijalnih veza sa Srbijom, da će na sastanku u Banjaluci biti potvrđeno ono što je u prošlosti činjeno na poboljšanju tih veza, ali i promovisani određeni novi zajednički projekti.

Dodik je Tanjugu izjavio da će jedan od osnovnih projekata saradnje u bliskoj budućnosti biti projekat "Podrinje", koji podrazumeva prekograničnu saradnju opština, a vlade u Banjaluci i Beogradu će, kako je rekao, animirati opštine da zajednički apliciraju za sredstva iz raznih fondova, uključujući fondove EU.

Premijer Republike Srpske istakao je da je iskustvo pokazalo da nije dovoljno samo pričati o bratskim odnosima, već da je na njima potrebno neprestano raditi, o čemu svedoči činjenica da su građani RS tek od 2006. u zdravstvenom i obrazovnom sistemu Srbije prestali da bivaju tretirani kao stranci.

"Danas nam predstavlja problem granica. Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner RS. Ovde je roba široke potrošnje dominantno iz Srbije. Imamo problem što su mnoga preduzeća iz Srbije za svoje predstavnike u BiH odredile firme iz Sarajeva, koje 95 odsto robe prodaju iz RS", rekao je Dodik.

Kako je istakao, "nema šanse" da predstavništvo neke firme iz Turske ili Hrvatske bude u RS, dok firme iz Srbije svoja predstavništva daju, na primer, preduzećima iz Sarajeva ili Tuzle i da to "govori o nepostojećem obliku poslovne solidarnosti".

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару