Читај ми!

RIK usvojio predlog da resorna ministarstva provere navode koalicije "Srbija protiv nasilja"

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević ponovio je da RIK ne može ni na koji način da bude uključen u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, još manje da utiče na raspisivanje novih izbora. Većinom glasova članova RIK-a, usvojen je predlog da se ministarstvima unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave upute dopisi sa zahtevom za hitno odlučivanje o pozivima za glasanje na izborima koji su održani 17. decembra, koje je RIK-u dostavila koalicija "Srbija protiv nasilja".

Vladimir Dimitrijević je na sednici RIK-a kao prvu tačku dnevnog reda naveo razmatranje zahteva koalicije “Srbija protiv nasilja“ za raspisivanje novih izbora za Skupštinu Grada Beograda.

"Razlog za sazivanje današnje sednice je podnesak koji su mi 18. decembra predali u sedištu Republičke izborne komisije narodni poslanici Marinika Tepić i Miroslav Aleksić u ime koalicije 'Srbija protiv nasilja', kojom je RIK-u upućen zahtev za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu Grada Beograda", rekao je Dimitrijević.

"Podsetiću vas ponovo i da su me prilikom ovog zahteva zamolili da im, kao pravno neukoj stranci, imajući u vidu da, kako su naglasili, nisu pravničke struke, dam pravno mišljenje, odnosno tumačenje podnetog zahteva, kao i materijala koji su za ovaj zahtev podneli, a to su bili posebno pozivi za glasanje takozvanih fantomskih birača, odnosno nepostojećih birača na određenim adresama koje su dostavili na jednoj gomili poziva za glasanje", dodao je Dimitrijević.

Ponovio je da "Republička izborna komisija ne može ni na koji način da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, još manje da utiče na raspisivanje novih izbora".

"Međutim, na ovaj način sam morao da reagujem i nakon jučerašnjeg obraćanja pojedinih članova RIK-a ispred koalicije 'Srbija protiv nasilja' ovde ispred sedišta RIK-a, tu je nastavljena priča o navodnim nepravilnostima i tzv. fantomskim biračima, pa ne bih želeo da se time svesno i nesvesno dodatno javnost dovodi u zabludu da RIK ima veze sa bilo kakvim navodnim nepravilnostima na kojima se već danima zasnivaju protesti ovde ispred sedišta RIK-a", ukazao Dimitrijević.

Dimitrijević je istakao da nije moguće postupati po zahtevu "Srbije protiv nasilja", da je RIK nenadležan i da je zahtev pogrešno adresiran. Kako je naveo, izbori još uvek traju i nema potrebe vršiti pritisak na njega lično i organ koji predstavlja.

RIK: Usvojen predlog da ministarstva provere navode koalicije SPN

Uputio je predlog da se RIK obrati Ministarstvu za državnu upravu i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Oni su nadležni organi za evidenciju prebivališta građana i da im izvrše proveru poziva za glasanje koji su nam predati uz zahtev... Ta provera bi trebalo da sadrži podatak, da bi otklonio bilo kakvu sumnju, kada su birači upisani u birački spisak, da se dostave informacije o broju birača upisanih u jedinstveni birački spisak po godinama, zatim da li svi birači imaju efektivno prebivalište na adresama navedenim u pozivima", istakao je Dimitrijević.

Kako je naveo, za one koji nemaju efektivno prebivalište na adresama iz poziva, treba da se dostavi pregled broja birača po godinama, od koje na toj adresi imaju prijavljeno prebivalište.

Većinom glasova članova RIK-a, usvojen je predlog da se ministarstvima unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave upute dopisi sa zahtevom za hitno odlučivanje o pozivima za glasanje na izborima koji su održani 17. decembra, koje je RIK-u dostavila koalicija "Srbija protiv nasilja". U korist ovog predloga glasalo je 19 od 27 članova RIK-a.

понедељак, 22. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару