Читај ми!

Aleksić: Svanuće novi dan za Srbiju bez nasilja; Simić: Nastavićemo da vojno i ekonomski ojačavamo zemlju

Do izbora je ostalo tri dana. O tome šta očekuju nakon 17. decembra i kakvu politiku nude građanima, na RTS-u su govorili predstavnici vlasti i opozicije, tj. učesnici na predstojećim izborima – Igor Simić i Miroslav Aleksić.

Poslednjeg dana predizborne kampanje, svoj program su u Jutarnjem programu RTS-a predstavili Igor Simić sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ i Miroslav Miki Aleksić, jedan od nosilaca liste “Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić“.

Na pitanje kako vidi prvi dan posle izbora, Aleksić je rekao da očekuje da će vlast "pokušavati da ubedi građane da nije izgubila".

“Nadam se da će biti dovoljno svesti da u ponedeljak već krenemo sa formiranjem novih instituacija na nivou Beograda i cele Srbije", rekao ja Aleksić uveren da će “svanuti novi dan za Srbiju bez nasilja“.

Istakao je da je građanima potpuno jasno da u Srbiji, kako tvrdi, “ne može biti ništa bolje ako ostane ova vlast“.

Ocenjuje da je tokom dosadašnje vlasti Srbiju zadesila “potpuna katastrofa“.

“Razaranje državnih institucija, razaranje sistema vrednosti, ekonomskog sistema, gubitak teritorije, prirodnih resursa... Prosto sve su rasturili što je moglo“, rekao je Aleksić.

Navodi i da na ovim izborima očekuje manipulacije, na osnovu fantomskih listića koji, ističe, stižu za glasanje i sličnih stvari, među kojima su i najave o lažnim dojavama o bombi na izbornim mestima.

“Ozbiljno smo pripremljeni za to, imamo 25.000 kontrolora, dosta posmatrača, nikada nije bilo ovoliko ljudi koji će pratiti izbore. Učinićemo sve da se sačuva svaki glas građana Srbije“, rekao je Aleksić.

Simić je pak za uništavanje zemlje, korupciju, ponižavanje građana, kao i za odlazak Crne Gore iz zajedničke države i proglašenje tzv. nezavisnosti Kosova optužio bivšu vlast.

“Od 18. decembra nas očekuje nastavak borbe za bolji život pod politikom predsednika Aleksandra Vučića. Na izborima se odlučuje da li ćemo se vratiti u prošlost ili ćemo ići u budućnost“, rekao je Simić i dodao da se odlučuje i o tome da li će se “po mišljenje ići u strane ambasade“ ili će se politika voditi samostalno.

Za predstavnike liste Srbija protiv nasilja rekao je da su “koristili nasilje, blokirali međunarodne saobraćajnice i poslali lošu sliku u svet“. Stoga je istakao da se vlast osvaja voljom naroda, "a ne pretnjama".

Usledila je polemika Aleksića i Simića o više afera, ali i o tragediji u Ribnikaru, gde je Aleksić istakao da je “najveća sramota ove vlaste što nisu podneli ostavke kada su izginula deca“, na šta je Simić odgovorio da je sramota koristiti takvu tragediju u političke svrhe.

Aleksić je izneo i niz optužbi na račun ove vlasti, što je Simić negirao i uzvratio optužbama na račun Aleksića i prethodne vlasti.

U predstavljanju izbornih lista bilo je reči i o podršci koju predstavnici Srpske liste imaju na KiM, kao i o projektima koji je trebalo da poboljšaju uslove života Srba.

Aleksić tvrdi da je Vlada Srbije dala novac za više projekata, od kojih nijedan nije napravljen.

"Projekti su se sprovodili do pre dve godine, a onda je došao režim Aljbina Kuritja koji je te projekte blokirao", rekao je Simić koji tvrdi da je taj novac i dalje na računima institucija ove zemlje.

Komentarišući najnoviju odluku EU da u pregovarački proces uvrsti sporazume Beograda i Prištine i rezervu koju je na tu odluku uložila premijerka, Aleksić je rekao da nas je dosadašnja vlast dovela dotle da od Brisela dobijemo ultimatum.

“Nijedan sporazum kako god se bude zvao ne može da krši Ustav ove zemlje, da bude suprotan vladavini prava“, rekao je Aleksić i istakao stav da “nema priznanja Kosova i nema članstva Kosova u UN“.

“Francusko-nemački plan je prihvaćen kao model da se razgovara o nekim pitanjima“, rekao je Simić i naglasio da predstavnici SNS uvek jasno govore da nema de fakto i de jure priznanja Kosova, nema članstva u UN i bilo kojoj agenciji UN, nema govora o teritorijalnom integritetu tzv. Kosova.

Govoreći o tome šta će biti posle izbora ukoliko njihova lista pobedi, Aleksić je rekao da će ta lista otvoriti transparentne konkurse za profesionalce koji bi upravljali javnim preduzećima, kako više ne bismo imali višegodišnje v. d. direktore.

“Izgradićemo institucije ove zemlje, rešićemo pravosuđe, izborićemo se protiv korupcije, oduzeti nelegalno stečenu imovinu, izgradićemo društvo bez nasilja“, rekao je Aleksić.

“Ovo su izbori na kojima se odlučuje o budućnosti naše zemlje“, rekao je Simić i najavio nastavak ekonomskog i vojnog jačanja zemlje i građana.

“Kako bismo mogli da se suočimo sa svim posledicima krize koja je uvezena“, rekao je Simić i dodao da sledi nastavak izgradnje auto-puteva i svih drugih projekata kao i do sada.

Celo gostovanje možete pogledati u snimku

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара