Читај ми!

Jeremić (NS): Odbaciti francusko-nemački plan u celosti; Milićević (SPS): Kroz dijalog do pravičnog rešenja

Vuk Jeremić sa liste "Nardona stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi" rekao je za RTS da je Kipar vojno neutralna zemlja i u tom smislu treba da se ugledamo na njih, da ostanemo vojno neutralni i da tu neutralnost učinimo održivom. Đorđe Milićević sa liste "Ivica Dačić – premijer Srbije" kaže da Srbija želi kroz dijalog da dođe do pravičnog rešenja o KiM uz jasno definisane crvene linije: nema stolice u UN, nema nezavisnosti tzv. države Kosovo.

Kiparski predsednik Nikos Hristodulidis boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Jedna od tema u predizbornom dijalogu na RTS-u je o pitanjima u vezi sa KiM i o državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, među kojima je i Kipar.

Vuk Jeremić sa liste "Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi" rekao je da je od ogromne važnosti da se održavaju dobri odnosi sa svim zemljama koje nisu priznale nezvisnost Kosova, među kojima je i Kipar.

Kipar je jedan od naših najjačih saveznika u okviru EU. Na Kipar treba da se ugledamo po mnogo čemu, pogotovo kada je reč o nepriznavanju "okupacije dela teritorije", navodi Jeremić. 

"Duže od 50 godina traje turska okupacija jednog dela Kipra, tamo nećete naći nijednu političku partiju, nijednog pojedinca koji će reći da od toga treba odustati“, rekao je Jeremić.

Kipar je, kako kaže Jeremić, vrlo rigorozan o tom pitanju, nema priznavanja teritorije koja pokušava da se otcepi.

Jeremić podvlači da je Kipar vojno neutralna zemlja i u tom smislu treba da se ugledamo na tu državu, da ostanemo vojno neutralni i da tu neutralnost učinimo održivom.

Nema vojno neutralnih zemalja u Evropi koje nemaju služenje vojnog roka, Kipar tu nije izuzetak, služi se vojni rok na savremen i moderan način kao i u Austriji ili Švajcarskoj, istakao je Jeremić. 

"Srbija takođe treba da ostane vojno neutralna i glas za NS je siguran izbor za vojnu neutralnost Srbije u budućnosti“, rekao je Jeremić.

O francusko-nemačkom planu

"Pred nama je velika i neposredna opasnost sadržana u tzv. francusko-nemačkom planu za nezavisnost Kosova koji je stavljen na sto Srbiji u formi ultimatuma", rekao je Jeremić.

Nemačka, Francuska i Italija kao i predsednica EK eksplicitno su rekle da taj plan znači defakto priznavanje nezavisnosti KiM, naveo je Jeremić.

"Za Narodnu stranku odbacivanje tog plana u celosti je jedna od najvažnijih stvari koje treba uraditi posle izbora", napominje Jeremić.

Nakon malo trzavica i složenih diplomatskih razgovora dogovorili bismo se sa EU, i nastavili ekonomsku saradnju u obostranom interesu, rekao je Jeremić.

Pohvalio je rad ministra Dačića na "otpriznavanju" nezavisnosti Kosova i Metohije.

Milićević: Kompromisno rešenje podrazumeva suživot Srba i Albanaca

Đorđe Milićević sa liste "Ivica Dačić – premijer Srbije" rekao je da moramo da odbranimo našu državu i narod, nacionalne i državne interese. "Mislim na teritorijalni integritet i suverenitet, mislim na pitanje KiM", rekao je Milićević.

Smatra da moramo da vodimo pametnu, racionalnu i mudru politiku, da gradimo nove partnerske odnose sa državama koje u nama vide ravnopravnog sagovornika i da čuvamo tradicionalna prijateljstva.

Kipar je istinski prijatelj Srbije, jedna od pet država EU koje nisu priznale nezavisnost KiM. Kipar je to pokazao, kako kaže Milićević, i na sednici Saveta Evrope, kada su mnogi, poput Ukrajine, Jermenije i BiH, pokušali da izbegnu da pokažu prijateljstvo iako smo poštovali njihov teritorijalni integritet i suverenitet.

Vlada je zajedno sa predsednikom Republike definisala kako će se ponašati Srbija u narednom periodu, šta je to šta ćemo činiti, da ćemo poštovati prijatelje, bilateralne odnose do granica recipročnosti, napominje Milićević.

Podseća na višedecenijsko prijateljstvo Srbije i Kipra.

Kroz dijalog do pravičnog rešenja

Smatra da Srbija želi kroz dijalog da dođe do pravičnog rešenja o KiM uz jasno definisane crvene linije: nema stolice u UN, nema nezavisnosti tzv. države Kosovo.

Kompromisno i pravično rešenje podrazumeva suživot Srba i Albanaca i poštovanje svih sporazuma koji su prethodno potpisani, mislim na izvorna dokumenta međunarodne zajednice, podvukao je Milićević.

O odnosu prema EU

Evropska unija je naše strateško opredeljenje, dve trećine spoljnotrgovinske razmene imamo sa članicama EU.

Imamo različite stavove sa zemljama EU o Kosovu i zato treba da gradimo partnerstvo i sa drugim državama na međunarodnom planu, rekao je Milićević navodeći da niko nije prihvatio francusko-nemački plan i tu je jasan stav.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије