Читај ми!

Određen pritvor do 48 sati majci zbog sumnje da je pretukla nastavnicu u školi na Novom Beogradu

Policija je uhapsila ženu kojoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu, nezadovoljna ocenom koja je zaključena njenom sinu, nastavnici uputila pretnje, vređala ju je, počupala za kosu i zadala joj više udaraca u predelu stomaka. MUP je saopštio da joj je određen pritvor do 48 sati.

Uhapšenoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je 13. juna u osnovnoj školi na Novom Beogradu, nezadovoljna ocenom koja je zaključena njenom sinu, uputila oštećenoj nastavnici pretnje po život i telo, vređala ju je, počupala za kosu i zadala joj više udaraca u predelu tela nanevši oštećenoj lake telesne povrede, navodi u saopštenju Tužilaštvo.

Nastavnici su u KBC Zemun konstatovane višestruke lake telesne povrede, piše u saopštenju MUP-a.

Usled radnji okrivljene oštećenoj je, po sopstvenoj izjavi, povređeno ljudsko dostojanstvo i oseća strah za svoju bezbednost, a ujedno je predmetni događaj izazvao i uznemirenost građana, naročito zbog činjenice da se dogodio u osnovnoj školi, dodaje u saopštenju.

Javni tužilac će 15. juna saslušati okrivljenu o svim okolnostima događaja.

"Svesni učestalosti napada na prosvetne radnike, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će predlagati najstrože sankcije i na taj način uticati na bezbednost svih građana i očuvanje obrazovnih institucija", zaključuje se u saopštenju.

MUP navodi da je osumnjičenoj određeno zadržavanje do 48 časova i ona će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu.

RTS je pokušao da stupi u kontakt sa direktorkom škole "Jovan Dučić", ali nije odgovorila na naš poziv, niti na SMS poruku.

Skup ispred škole

Savet roditelja, u međuvremenu, pozvao je sve roditelje na skup u 17 časova protiv nasilja ispred škole na Novom Beogradu.

Podršku nastavnici je pružio kolektiv Osnovne škole "Jovan Dučić" kao i druge osnovne škole u Beogradu i na Novom Beogradu.

Učenici su nosili transparente sa natpisima "Sa osmehom vas očekujemo 5/3" , "Razredna, brz oporavak, vaše 5/3" , "Mislimo celo vreme na vas" , "Razredna, puno vas volimo i cenimo i želimo vam brz oporavak" , "Vaša dobrota, plemenitost i veliko srce jači su od svakog nasilja".

Mediji prenose da ovo nije jedini slučaj napada koji se dogodio na prosvetne radnike tokom jučerašnjeg dana u Beogradu.

Sindikat radnika u prosveti sapštio je da je juče napadnuta i učiteljica OŠ "Sveti Sava" na Vračaru, kao i su je pri izlasku iz autobusa, po povratku sa rekreativne nastave sa Kopaonika, fizički i verbalno napali roditelji devojčice.

Istakao je i da je policija izašla na teren po pozivu nekog od prisutnih roditelja, te da je učiteljica prevezena u Urgentni centar, gde su joj konstatovane povrede glave i istegnuće vrata.

Sindikat radnika u posveti traži od nadležnih da reaguju jer je, kažu, ovakav način ponašanja prema prosvetnim radnicima nedospustiv.

"Strože sankcije za nasilje nad nastavnicima"

U izjavi za RTS ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je rekla da je razgovarala sa nastavnicom biologije iz Osnovne škole “Jovan Dučić“.

“Ona je u plaču sa mnom razgovarala. Sve vreme razgovora je bila vrlo uzbuđena. Mislim da su njene psihološke patnje i osećanje poljuljanog dostajanstva i ne samo nje, nego čitave škole, njen bol i da je negde iz tog segmenta sa mnom razgovarala. Najmanje je pominjala fizičku agresiju koju je takođe doživela”, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ministarka prosvete najoštrije je osudila slučajeve nasilja koji su se tokom jučerašnjeg dana dogodili u dve beogradske škole.

“Apsolutno osuđujem rušenje ugleda obrazovnog sistema, digniteta i dostojanstva nastavnika. Moramo oštrije sankcionisati ovakve situacije i više raditi na preventivi“, rekla je ministarka na konferenciji za medije i izrazila zabrinutost zbog ovih događaja.

Istakla je da odrasli treba da budu modeli ponašanja i uzor deci.

“Važno je da javnost zna da kada je reč o ovakvim slučajevima, osim škole i Ministarstva prosvete, postupa više nadležnih institucija. Najpre policija, tužilaštvo i centri za socijalni rad, koji imaju mehanizme sankcionisanja u skladu sa zakonom“, navela je ministarka.

Prema informacijama kojima Ministarstvo prosvete raspolaže, škole su postupile u skladu sa propisima i odmah obavestila nadležne organe.

Ministarka je naglasila da Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama krivičnog zakonika, kako bi nasilje nad uposlenima u obrazovnom sistemu bilo oštro sankcionisano, kao i da su se predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti nedavno saglasili sa Nacrtom teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi.

Kako kaže, Ministarstvo prosvete nastaviće da sprovodi postojeće mehanizme i unapređuje kompetencije zaposlenih u školama za planiranje i primenu preventivnih aktivnosti, kada je reč svakoj vrsti nasilja, ističući da u to moraju biti uključeni i roditelji.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić, takođe, najoštrije je osudila nasilje nad zaposlenima u prosveti.

уторак, 25. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару