Читај ми!

Naloženo neuropsihijatrijsko veštačenje dečaka koji je počinio masovno ubistvo u "Ribnikaru"

Viši sud u Beogradu naložio je da se u okviru parničnog postupka obavi neuropsihijatrijsko veštačenje dečaka koji je 3. maja prošle godine ubio devet učenika i čuvara Osnovoj školi "Vladislav Ribnikar", a ranio još pet đaka i nastavnicu. Naloženo je, takođe, veštačanje svih tužilaca u postupku, odnosno članova porodica ubijenih. Nastavak procesa je zakazan za 24. oktobar. 

Dečak koji je počinio masovno ubistvo u "Ribnikaru" biće veštačen na okolnost uračunljivosti u trenutku zločina, naložio je Viši sud u Beogradu.

Punomoćnik članova porodica ubijenih Ognjen Božović danas je nakon parničnog postupka objasnio da će maloletnik koji je počinio masakr biti veštačen na okolnosti da li je bio svestan svojih dela u trenutku zločina.

Podsetio je da je na današnjem suđenju završeno saslušanje svedoka, te da sledi faza postupka veštačenja koja će se uraditi tokom leta i da se u oktobru nastavlja suđenje upravo uvidom u ta veštačenja.

Dodao je da je naloženo i veštačenje svih tužilaca na okolnost intenziteta i dužine trajanja duševnih bolova i straha koji su pretrpeli usled smrti bliskih lica.

Božović je naveo da su danas u sudnici ostali uskraćeni za objašnjenje “kako to porodica Kecmanović nije odgovorna za 3. maj”, jer se Miljana Kecmanović danas po treći put nije pojavila u sudnici.

Istakao je da će sud ceniti to što je Vladimir Kecmanović došao u sudnicu i nije dao iskaz, kao i to što je Miljana Kecmanović pozivana tri puta da svedoči.

Advokat Kecmanovića Marina Ivelja je ocenila da se mentalno stanje dece u ovoj školi znatno pogoršalo nakon koronavirusa, odnosno da se povećao broj dece sa suicidnim mislima, kao i broj nasilja i izrečenih mera u vaspitno-disciplinskim postupcima.

“Uvideli smo da je dosta propusta postojalo kod psihologa i pedagoga. Broj stručnih saradnika smanjen je u odnosu na broj učenika, zbog čega oni nemaju mogućnost da se pozabave i detaljno obave razgovor sa decom pojedinačno”, tvrdi Ivelja.

Nastavak suđenja je zbog obimnosti veštačenja zakazan za 24. oktobar.  

U sudnici su prethodno ispitani nekadašnji radnici te škole, psiholog Lidija Maksić, pedagog Jelena Vujičić i učiteljica dečaka Vesna Belavin.  

Pre iskaza svedoka, Marina Ivelja je obavestila sud da povlači svoj predlog da se Miljana Kecmanović sasluša u postupku, te je sudija stavila van snage rešenje o njenom saslušanju.    

Svi svedoci su ispričali da se maloletni K. K. nije razlikovao po ponašanju od ostalih učenika, a Maksićeva je navela da nikakve znake upozorenja nije videla dok ga je testirala za upis u školu.    

"Ništa neobično kod K. K."

Maksićeva je, odgovarajući na pitanja, navela da su izostanci K. K. bili pravdani uglavnom medicinskim opravdanjem privatne klinike. 

Vujičićeva je naglasila da ništa neobično nije primetila kod njega i da joj niko nije ukazao da ima neki problem s njim, dok je na pitanje da li bi reagovala da je znala da ide u streljanu rekla da bi.    

Belavinova, koja je četiri godine bila učiteljica K. K., takođe je rekla da je bio odličan đak, da su drugari voleli da ga slušaju dok im prepričava knjige, kao i da je znao da kaže "dobar dan", "hvala" i "izvini". 

Navela je i da je bio naročito pedantan, ali da se nije razlikovao od druge dece, dok je pričajući o njegovim roditeljima rekla da nije imala utisak da su od njega mnogo očekivali, odnosno da su bili zahtevni.     

"Majka dečaka neće iznositi odbranu"

Tužbu je podnelo 27 članova porodice stradalih protiv dečaka, njegovih roditelja i škole u kojoj se masovno ubistvo desilo.

Branilac Kecmanovića Marina Ivelja je tokom drugog parničnog postupka, pošto ih sa ovim ima ukupno pet, rekla da majka dečaka neće iznositi odbranu u parničnim postupcima, te je neizvesno da li će prisustvovati suđenju.    

Osim parničnih postoji i krivičan postupak, koji je zatvoren za javnost, a u kojem su, saznajemo, i otac i majka negirali krivicu.      

Dečak K. K., koji u vreme izvršenja zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na svoje drugare iz dva očeva pištolja.

Pištolje je uzeo 1. maja, a kobnog dana ih je stavio u ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару