Читај ми!

Ružić: Odgovornost snosimo svi mi zajedno

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je u specijalnoj emisiji RTS-a da je odgovornost za današnju tragediju u OŠ "Vladislav Ribnikar" na svima nama zajedno. Ovaj slučaj je neupoređujući sa drugim slučajevima, mi decu roditeljima nećemo moći da vratimo, rekao je ministar. Dr Dobrinka Kuzmanović, docent na BU, rekla je da ne bi trebalo da se izvlače pojednostavljeni zaključci, kao i da se krivica ne može svaliti na internet. Ako ne budemo kao društvo izveli lekciju, mi ćemo decu koju smo izgubili danas izgubiti opet, poručuje reporter RTS-a Vladimir Banić.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je današnja tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar“ jedna od najvećih tragedija koja je zadesila državu i obrazovni sistem u novijoj istoriji.

“Odgovornost nosimo svi mi zajedno i ovo je slučaj koji na neki način podseća na one slučajeve koji se događaju u nekim zapadnim društvima, ali i na Krimu, Aziji, Australiji i to je tzv. kopiket mantra (oponašanje) koju primenjuju, ali prvi put se tako nešto dogodilo u našoj zemlji“, rekao je Ružić.

Ovaj slučaj je neupoređujući sa drugim slučajevima, jer se radi o deci.

“Mi decu roditeljima nećemo moći da vratimo“, rekao je Ružić.

Zahvalio je nastavnicima koji su pokušali da odbrane decu, kao i zdravstvenim radnicima koji su preuzeli obavezu da ranjene zbrinu.

Može li se krivica svaliti na internet 

Dr Dobrinka Kuzmanović, docent na BU, rekla je da ne bi trebalo da se izvlače pojednostavljeni zaključci.

“Čitavog dana slušamo da je internet glavni krivac, video-igrice, situacija je prilično delikatna i ne možemo pojednostavljene zaključke da iznosimo“, rekla je Kuzmanovićeva.

Istakla je da postoje različite analize koje se sprovode i da one pokazuju da su oni koji imaju problema u svakodnevnim odnosima skloni da koriste internet na problematičan način, a ne obrnuto.

“Ne kažem da nema potencijalno štetnog dejstva interneta u nekim situacijama, i pandemija nas je gurnula u digitalni prostor i to je nova normalnost, ali veoma je važno da imamo na umu da nije svako koršićenje interneta problematično i da se ne može izjednačiti sa problematičnim preterano korišćenje interneta“, rekla je Kuzmanovićeva.

Napominje da to što je neko mnogo na internetu ne znači nužno da će internet negativno uticati na njega.

"Internet nije primenjen razvojnim potrebama dece različitih uzrasta i mogu različite negativne štetne sadržaje da vide, ali to može biti okidač, ali uzroci problema ponašanja leže negde drugde“, istakla je Kuzmanovićeva.

Ukazuje i da je adolescencija delikatan period života, da prolazi kroz turbulentne promene kako na fiziološkom, tako i na socijalnom planu.

Banić: Ako se dogodilo jednom, može opet

Novinar RTS-a Vladimir Banić izveštavao je nakon masakra koji je počinio Andreas Brejvik 2011. godine, kao i sa Krima kada je jedan đak ubio 20 vršnjaka.

“To je šokiralo društvo, zemlja koja nema oružja kao mi ovde posle ratova, nije bilo dočekano kao realnost, mislili su da je to delo stranog teroriste“, rekao je Banić.

Iz ovoga mora da se izvuče lekcija, poručuje reporter RTS-a.

“Ako ne budemo kao društvo izveli lekciju, mi ćemo decu koju smo izgubili danas, izgubiti opet. Potrebno je više nedelja introspekcije i besa prema sebi – kako smo dozvolili da društvo tako izgleda, da televizija tako izgleda, kako da ovako nešto što je bilo u inostranstvu bude kod nas. Ako se dogodilo jednom može opet“, rekao je Banić.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару