Читај ми!

Tužilac se žali jer je odlučeno da se prisluškivani razgovori ne koriste kao dokazi protiv Šarića

Tužilaštvo za organizovani kriminal uložilo je žalbu na rešenje sudskog veća Apelacionog suda kojim je odlučilo da se iz spisa predmeta kao - nezakonito pribavljeni dokazi - izdvoje transkripti prisluškivanih razgovora koje je vodio trećeoptuženi Željko Vujanović, brat od tetke prvooptuženog Darka Šarića, kao i da se ponovo ispitaju dva svedoka saradnika.

Ovi prisluškivani razgovori smatraju se jednim od ključnih dokaza u postupku, a koji više neće moći da se koriste prilikom donošenja pravosnažne presude.

Postupajući tužilac Saša Ivanić je odbrazložio da je žalba na ovo rešenje dozvoljena prema zakonu, dok je veće svoj suprotan stav saopštilo još u petak.

Ivanić je, takođe, tražio da veće precizira koji su to tačno dokazi i transkripti koji se izdvajaju.

Veće je dalo pauzu kako bi odlučilo o ovim predlozima.

Prethodno je odlučilo da se danas isključi javnost prilikom saslušanja dvojice svedoka saradnika u procesu protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Nebojša Joksović i Draško Vuković, svedočiće iza zatvorenih vrata kao i tokom prvostepenog suđenja pred Specijalnim sudom.

Danas će biti ispitan Joksović, a nakon njega će svedočiti Vuković, najavio je predsednik sudskog veća Sretko Janković, ali je nakon toga tužilac tražio odlaganje svedočneja dok se ne odluči o njegovoj žalbi.

Svedok saradnik: Ja ne bih postojao da nije bilo Darka

Nebojša Joksović, svedok saradnik u procesu protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu danas je prvi put javno svedočio protiv ove grupe na pretresu pred petočlanim većem Apelacionog suda u Beogradu.

Joksović je odgovarajući na pitanja predsednika sudskog veća pored ostalog naveo da su organizotari ove grupe bili Darko Šarić, ubijeni Dragan Ducić Fric i još jedan koji je pravosnažno oslobođen.

Upitan ko je od njega tražio da se uključi u posao sa drogom, svedok saradnik je rekao "ja ne bih postojao da nije bilo Darka (Šarića)".

Rekao je da nikada nije primao naloge od druge dvojice optuženih za organizovanje kriminalne grupe Gorana Sokovića i Željka Vujanovića.

Potvrdio je da je priznao krivično delo tokom provstepenog postupka.

Kad je u pitanju drugogoptuženi Goran Soković, koji je u bekstvu, Joksović je rekao da njega nije smatrao za organizatora grupe, kako se to navodi u optužnici, a po kojoj je osuđen na 15 godina zatvora kao i Šarić.

"Soković je koordinirao i bio na terenu, pretpostavljam da je znao više od mene. Ja neke stvari nisam znao, ali znam ih iz priče, jer se to krilo", rekao je svedok saradnik.

Na pitanje sudije da li je Soković bio organzator grupe, Joksović je rekao da njega nije doživljavao kao organizatora, već one od kojih su "neki oslobođeni, a neki ubijeni".

"Da li to znate ili je to vaše mišljenje", upitao ga je sudija - "moje mišljenje", odgovorio je svedok saradnik navodeći da nije imao svest o tome da li postoji organizovana kriminalna grupa Darka Šarića.

"Ja to nisam tako gledao, ja sam gledao u Darka, gledao sam ga kao druga...", naveo je Joksović.

Povodom suprotnosti u njegovom iskazu i iskazu svedoka Milorada Stjepovića, Joksović je rekao da je na sudu da proceni da li on laže i da se o njemu svašta pisalo i pričalo.

"I ja bih možda za pare išao u Ukrajinu sad...", rekao je Joksović nadovezujući se na prethodni odgovor.

Sudija ga je detaljno ispitivao i o poslovima u Italiji i zapleni novca i droge.
Odgovarajući na pitanja tužioca, on je rekao da je kokain zaplenjen od dela "slovenačke grupe".

O zapleni je saznao po dolasku u Beograd od Gorana Sokovića, a posle je o tome razgovarao sa Šarićem na Tatarskom brdu u njegovoj kući.

"Pričalo se o uzroku zaplene, ali je svima jasno...", naveo je svedok saradnik, objašnjavajući da su na njegovu preporuku, Šarić u taj posao bili uključio - Dragana Gaćešu i Boška Nedića, koji su uhapšeni u Italiji kada je zaplenjen kokain.

Upitan da li je u vezi sa tim postojala sumnja, Joksović je naveo: "sumnja je postojala jer je Nedić uvek bio praćen, ali nikada nije bio uhapšen. Nedićeva uloga u tome je bila da donese kokain Stjepoviću", koji je takođe uhapšen u Italiji.

Pre 2009. godine išao je u Milano po zahtevu Šarića da "izvuče neki kokain", jer su, kako je naveo neki ljudi bili uhapšeni, a policija nije odnah našla stanove u kojima je bio kokain, međutim kasnije je pronašla i zaplenila ga.

Takođe, Joksović je jedini svedok saradnik (pored Draška Vukovića i Radana Adamovića) koji je teretio Šarića za organizovanje kriminalne grupe za šverc kokaina, a odbrana traži njegovo suočavanje sa drugim svedokom saradnikom i Šarićem.

петак, 02. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару