Novi sjaj "Rubina"

Od privatizacije kruševačkog "Rubina" prošlo je pet godina. Kontinuitet u poslovanju je nastavljen, ali sa znatno manjim brojem zaposlenih. Međutim, u prethodih pet godina proizvodnja vinjaka je udvostručena, a proizvodnja vina povećana je za 150 procenata.

Kruševačka fabrika "Rubin" privatizovana je pre pet godina i sada radi sa znatno manjim brojem radnika. Kontinuitet u proizvodnji "Rubin" nije izgubio, naprotiv.

Ova vinarska kuća sa pedesetpetogodišnjom tradicijom, danas upošljava 340 radnika. Od 2005. godine proizvodnja vinjaka je udvostručena, a proizvodnja vina povećana je za 150 procenata.

Ipak najveća vrednost i neprocenjiva investicija za budućnost jeste sirovinska baza koja se iz godine u godinu povećava.

Samo u sopstvenom vlasništvu "Rubin" ima 600 hektara pod lozom u fazi pune eksploatacije i tu se nije stalo. Na devet vinogradarskih lokacija u Srbiji pod zakup su uzete na stotine hektara neobrađene zemlje.

Tehnički direktor Dejan Debeljaković kaže da "Rubin" u zakupu poseduje 1.300 hektara zemlje koji iz godine u godinu pretvara u nove vinograde.

"Prošle godine smo podigli 50 hektara novih vinograda, a ove godine, tačnije ove nedelje završavamo podizanje 85 hektara vinograda na tri lokacije", rekao je Debljaković.

Proteklih godina investiralo se u novu opremu i poboljšanje uslova rada, puno toga se promenilo i za same zaposlene.

Radnici kažu da se od privatizacije promenilo mnogo, da ih je manje i da su drugačiji uslovi rada. Pre svega istuču rad, red i disciplinu. Na plate se ne žale i kažu da dok god su one redovne od njih može da se preživi.

Prošle godine prodato je 8,5 miliona litara vina i četiri miliona litara žestokih pića, od toga 20 procenata plasirano je na inostrano tržište. U istom periodu investirano je dva miliona evra u nove tehnologije, mehanizaciju, zasade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 15. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње