Читај ми!

Kako se proizvođači u Srbiji bore sa duplo većim cenama sirove kafe? Da li će cena kafe rasti na berzi i u novoj godini?

U svetu kafe – koja je mnogo više od običnog napitka, i koja predstavlja deo naše svakodnevice, trenutak predaha i uživanja – već neko vreme ništa nije sigurno. Cene sirove kafe ponovo su skočile, a to se neminovno odrazilo i na poskupljenje na rafovima, u svetu, ali i na domaćem tržištu.

Како се произвођачи у Србији боре са дупло већим ценама сирове кафе? Да ли ће цена кафе расти на берзи и у новој години? Како се произвођачи у Србији боре са дупло већим ценама сирове кафе? Да ли ће цена кафе расти на берзи и у новој години?

Iza svake šoljice kafe, kojom započinjemo jutro, kriju se složeni procesi, od uzgoja i berbe zrna na plantažama u dalekim krajevima sveta, pa sve do prerade, pakovanja i distribucije na lokalnim tržištima. Tokom prethodne godine, tržište kafe je bilo suočeno sa velikim izazovima.

Cena sirove kafe na globalnom nivou je udvostručena zbog kombinacije nepovoljnih klimatskihuslova, geopolitičkih tenzija i povećanih troškova transporta i energije, ali i znatno veće potražnje za kafom. Naizmenične suše i mrazevi u Brazilu i Vijetnamu, najvećim svetskim proizvođačima kafe, ozbiljno su smanjili proizvodnju, dok su poremećaji u lancima snabdevanja dodatno uticali na dostupnost sirovine.

Kako domaći proizvođači prilagođavaju poslovanje?

Suočeni s ovakvim okolnostima i pod konstantnim pritiscima globalnih tržišnih izazova, proizvođači kafe u Srbiji više nisu mogli da izdrže teret drastično povećanih troškova sirovina, transporta i proizvodnje. Iako su ulagali napore u optimizaciju poslovanja, unapređenje proizvodnih procesa i pažljivo planiranje zaliha, cenovne korekcije postale su neophodne kako bi očuvali stabilnost poslovanja i zadržali visok kvalitet proizvoda. Ove promene su rezultat neminovnosti da se prilagode globalnim dešavanjima, uz nastojanje da kafa ostane dostupna domaćim potrošačima, uprkos svim izazovima.

Svaka šoljica kafe nosi sa sobom vrednosti koje se ne mere samo cenom – ona je rezultat rada hiljada ljudi širom sveta. A zadatak proizvođača je da, uprkos svim izazovima, obezbede da potrošači uživaju u prepoznatljivom ukusu i kvalitetu.

To, međutim, postaje sve teže zbog svih izazova sa kojima se proizvođači suočavaju.

Da li nas čeka još promena na tržištu?

Prema rečima stručnjaka, stabilizacija globalnog tržišta kafe nije izvesna u skorijem periodu. Prognoze ukazuju na to da će cena sirove kafe ostati na visokom nivou i tokom 2025. godine, sa mogućnošću dodatnih oscilacija usled nepredvidivih klimatskih i ekonomskih faktora.

Uprkos tome, domaći proizvođači ističu da je njihov prioritet da zadrže balans između kvaliteta proizvoda i pristupačnosti za potrošače. Oni aktivno prate promene na tržištu i ulažu dodatne napore da se prilagode globalnim trendovima, kako bi održali poverenje ljubitelja kafe.

Šta možemo da očekujemo?

Iako trenutne okolnosti postavljaju velike izazove, strast prema kafi ostaje nepromenjena. Svi koji su deo ovog lanca – od farmera na plantažama do proizvođača i potrošača – igraju važnu ulogu u održavanju tradicije uživanja u ovom dragocenom napitku.

Nada je da će tržište u budućnosti postići stabilnost i omogućiti povoljnije uslove za sve učesnike u ovom složenom procesu. Trenutno stanje govori da je sve pod znakom pitanja.

четвртак, 09. јануар 2025.
15° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње