Glavonjić: Stovarišta ogreva puna, cene niže od 20 do 25 odsto

Cene ogreva od aprila su u padu. U odnosu na isti period lane, drva su jeftinija i do 20 posto a peleta oko 25 posto. Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Branko Glavonjić rekao je za RTS da su stovarišta puna, ali da se u narednom periodu može očekivati i blagi rast cena. Zbog protekle dve blage zime proizvođači peleta bili su u problemu, intevenisala je i država zabranom uvoza.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Branko Glavonjić rekao je da je snabdevenost tržišta ogrevnim drvetom odlična.

"Ogreva ima na svim stovarištima. Potražnja je manja u poređenju na pre dve, tri godine, a razlog je neutrošen ogrev od prošle godine. Građani sada samo dokupljuju ogrev", naveo je Glavonjić.  

Istakao je da poslednjih 20 meseci imamo pad cena ogreva, one su niže od 1.000 do 2.000 dinara po prostornom metru, odnosno 17 odsto.

Prema njegovim rečima, najjeftiniji ogrev je na jugu Srbije - 5.400 dinara po metru kvadratnom, dok je cena kod  privatnih preduzeća od 5.800, do 6.400 dinara. U regionu Beograda cena ogrevnog drveta je od 8.000 do 9.000 dinara.

Najjeftinija cena je kod Srbijašuma. Glavonjić ističe da je cena u Vojvodini oko Pančeva i Kovina 7.500 dinara po metru kvadratnom.

Profesor je rekao da je cena peleta niža 20 do 25 odsto u poređenju sa septembrom prošle godine, odnosno 7.000 do 8.000 dinara po toni, a da je razlog niskih cena niska potražnja.

"Nema ekonomske logike da dođe do daljeg pojeftinjenja ogreva, jer je najjeftiniji u poslednje tri godina. Može se očekivati blagi rast cena", kaže profesor Glavonjić.

Savetuje građane uoči zimske sezone da kupe dovoljne količine ogreva i da očiste dimnjake. 

"Jedan proizvođač peleta je najbolje opisao tešku situaciju i rekao - čekamo zimu sa velikim količinama zaliha, a malo sirovina", naveo je Glavonjić i dodao da mnoge fabrike imaju skladišta do nedelju dana.

Kada je reč o evropskom tržištu, profesor je rekao da je ono slično kao u Srbiji. U Austriji cena peleta je 30 odsto niža nego u avgustu prošle godine, napomenuo je.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи