Читај ми!

Od malina do "rafala" - čime sve trguju Srbija i Francuska

Više od 80 odsto francuskih investicija na zapadnom Balkanu je u Srbiji. Istovremno Francuska nam je jedno od najvažnijih tržišta u Evropskoj uniji sa kojim godišnje razmenimo robu i usluge vredne više od dve milijarde evra.

Francusko - srpski odnosi su u istoriji prolazili kroz različite faze, a političari ih danas karakterišu kao prijateljske. Uoči druge posete francuskog predsednika Srbiji za pet godina, svode se računi. Milijardu  i dvesta miliona evra - toliko Srbija trenutno ima investicija iz Francuske. Prema podacima francusko - srpske komore ta zemlja je, u prethodnih deset godina, jedna od 10 najvećih investitora u Srbiji.

"Za prvih devet meseci ove godine, nešto više od 50 miliona evra francuskih investicija u Srbiji. Interesantno je da trgovinska razmena između Francuske i Srbije  raste, prethodne godine 1,6 milijarde evra, i to je lepa informacija da je Srbija u suficitu. Više izvozimo nego što uvozimo, naravno zahvaljujući proizvodnim firmama, Mišlen je najveća i većina proizvoda se izvozi i doprinosi razmeni. Ukratko ima oko 120 preduzeća u Srbiji koje zapošljavaju 13.000 zaposlenih. Što se tiče sektora, tu su manje više velike firme iz energetike 'Šnajder elektrik', koja implemetnira pametnu mrežu, i sanitarna deponija u Vinči, zatim tu je oblast saobraćaja i infrastrukuture, aerodrom i naravno metro", objašnjava predsednik francusko-srpske Privredne komore  

Najveća saradnja ostvarena je u oblasti automobilske i prehrambene industrije.

"Mi imamo oko milijardu evra izvoza i ono što je tu zanimljivo, maline su bile naš najveći izvozni proizvod do 2018 -2020. godine, a onda se dešava nešto potpuno novo kroz politiku digitalizacije i podrške našem IT sektoru. Danas mi izvozimo više softvera nego malina", ističe predsednik PKS Marko Čadež.

Od novog susreta dva predsednika očekuju se razgovori o podršci Francuske u tranziciji Srbije ka zelenoj ekonomiji, učešću francuskih kompanija u gradnju metroa u Beogradu, razgovor o beogradskom aerodromu, ali i konačni dogovor o nabavci vojnih aviona.

"Znamo da se u medijima najčešće govorilo o prodaji 'rafala', 12 aviona, što za Srbiju treba da bude najveća vojna nabavka, a sa druge strane kao velika finansijska dobit za Francusku, s obzirom da se najavljuje da će ova prodaja vredeti čak tri milijarde evra. Upravo zbog vrednosti ovog projekta to je bila i glavna tema tokom aprilskog sastanka, i verujem da Makron ne bi dolazio tek tako u Srbiju, da zna da taj ugovor nije na dohvat ruke. I verujem da će Srbija pokušati da i od Makrona dobije ohrabrenje, kako bi zapravo nastavila Srbije još snažnije na svom putu ka Eu", tvrdi Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

Pre pet godina kada je Makron posetio Beograd dve zemlje obeležile su 180 godina diplomatskih odnosa. Prema zvaničnoj agendi i u četvrtak i petak predsednici Makron i Vučić razgovaraće o saradnji dve zemlje na političkom planu, odbrani, veštačkoj inteligenciji i energetici.

субота, 14. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи