Ekipa RTS-a na gradilištu Ekspa – postavljaju se šipovi za Nacionalni stadion

Građevinski radovi u okviru projekta "Ekspo 2027" na terenu u Surčinu se odvijaju prema planu. Trenutno se radi na linijskoj infrastrukturi kompleksa, za koji su već postavljeni šipovi, kao i na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Čas duva jak vetar, čas pada kiša na velikom gradilištu Ekspa, ali radnici ne posustaju. Ekipa RTS-a zatekla ih je dok pripremaju armaturu za betoniranje. Goran Rakić i Sreten Mirković već su uigran tim.

"Šipovi se ne vide do 20 metara u dubini, i to se sve zatvara i naliva se betonom. Stubovi se tamo u fabrici izgrade i doteraju se ovde i montiraju na ovo što napravimo", kaže radnik Goran Rakić.

Armirač Sreten Mirković dodaje da je posao složen i da se uz pauze radi deset sati.

Radnici nisu smešteni blizu gradilišta, već putuju, a firma im je obezbedila prevoz. Oko 10 sati imaju prvu pauzu, za doručak.

Stubovi jedne izložbene hale su već izgrađeni, pa se nazire njen oblik. U delu gde se gradi Nacionalni stadion postavljaju se šipovi i nasipa se teren kako bi se izdigao za dva metra.

Povezivanje infrastrukture sa "Milošem Velikim"

Na kraju gradilišta ravna se zemljište za saobraćajnice, koje će biti spojeno sa auto-putem "Miloš Veliki". Bagerista Stefan Nikolić kaže da mu je ovo najveći projekat na kojem je radio.

Navodi da trenutno radi na jednom kolektoru i da se sve postiže timski.

Trenutno se kod hale pet uklanja humus, a sprema se teren za postavljanje instalacija. Nadgledaju to inženjeri, koji su kancelarijski posao zamenili terenom.

"Veliki je obim posla, imate širok dijapazon radova, kako građevinskih, tako i mašinskih i elektro", napominje Boban Mitrović, šef gradilišta.

Kako ističe, i kad odu kući radnici razmišljaju o poslu. "Tako da mogu da kažem da je naše angažovanje 24-časovno“.

Veliko iskustvo za mlade inženjere

Ima onih kojima je ovo prvi posao na gradilištu, i to na Ekspu.

Uroš Jovanović, inženjer gradilišta, napominje da mu je Ekspo veliko iskustvo kao mladom inženjeru. Dosta se razlikuje od kancelarije, dinamika radova je drugačija, dosta je življe, dodaje Jovanović.

Osim Nacionalnog stadiona i izložbenih hala, biće izgrađeni i Akvatički centar, vodeni parkovi, Auditorijum, razni paviljoni, prostori za koncerte i priredbe, stambeno-poslovna naselja.

Majstori će na svemu tome raditi još tri godine, a uskoro će uvesti i treću smenu. Dobre su i dnevnice, od 40 do 70 evra. Dolaze iz svih krajeva zemlje. Ima i stranaca, a kada zajedno treba nešto da urade, majstorski alat im pomaže i olakšava komunikaciju.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару