“Rio Tinto” nudi javnosti nacrt studija o proceni uticaja na životnu sredinu

Kompanija "Rio Tinto" je na sopstvenu inicijativu objavila preliminarne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar“. Prema tvrdnjama kompanije, studije pokazuju da se projekat može realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Vlada Srbije je u januaru 2022. godine, posle velikog otpora dela javnosti, ukinula Uredbu o prostornom planu projekta Jadar, što je označilo svojevrsni moratorijum na dalje angažovanje "Rio Tinta". 

"Rio Tinto" navodi da su nacrti studija zasnovani na istraživanjima više od sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora. Kompanija tvrdi da su studije rezultat šest i po godina rada i da uključuju više od 23.000 bioloških, fizičkih i hemijskih analiza zemljišta, vode, vazduha i buke.

Marijanti Babić, glavna zastupnica kompanije u Srbiji, izjavila je da su radne verzije studija objavljene kako bi se "podstakao javni dijalog zasnovan na činjenicama, nasuprot politizovane debate". Ona ističe da studije "pružaju priliku lokalnoj zajednici da se upozna sa svim aspektima projekta".

Profesor Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta, koji je rukovodio izradom dve studije, tvrdi da su ove studije "najsveobuhvatnije ikada rađene u Srbiji" i da su "zasnovane na detaljnim modelima, proračunima i analizama". Prema njegovim rečima, "u studijama su navedeni svi poznati potencijalni rizici i predložena odgovarajuća rešenja za ublažavanje uticaja".

Proces zvanične procene uticaja na životnu sredinu, koji uključuje javne rasprave i revizije nezavisnih stručnjaka, još nije ni počeo, a bez odobrenja nadležnih državnih institucija, nema ni početka radova.

"Rio Tinto" tvrdi da se projekat "Jadar“ se "suočava sa intenzivnom kampanjom širenja dezinformacija", naglašavajući da "naučne činjenice predstavljene u studijama opovrgavaju tvrdnje o negativnim uticajima na životnu sredinu i zdravlje ljudi".

Inače, projekat "Jadar" i mogućnost da se u tom delu Srbije obalja eksploatacija litijuma izazvao je veliki otpor dela javnosti i brojne proteste.

Vlada Srbije je u januaru 2022. godine ukinula uredbu o prostornom planu projekta Jadar, što je označilo svojevrsni moratorijum na dalje angažovanje "Rio Tinta".

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије